latinica  ћирилица
08/05/2018 |  13:15 | Аутор: ТАНЈУГ

Катарини Ребрачи двије године и 10 мјесеци затвора

Виши суд у Београду осудио је првостепено на двије године и 10 мјесеци затвора бившу манекенку Катарину Ребрачу због злоупотреба са Фондом за превенцију рака дојке, јер је са сарадницама противправно присвојила више од 22 милиона динара из тог Фонда који су уплаћивали грађани и донатори.
 - Фото: ФОНЕТ
Фото: ФОНЕТ

Суд је закључио да су Катарина Ребрача и сараднице криве јер су Фонд за превенцију рака дојке "Катарина Ребрача" оштетиле за 22.584.619, 80 динара. Осуђене су због кривичног дјела злоупотреба положаја одговорног лица.

Катарина Ребрача је осуђена на двије године и 10 мјесеци затвора, а Слађана Мироња и Мирјана Христић на по годину дана затвора.

Ребрачи је послије осам година враћен пасош и укинута забрана напуштања боравишта.

Ово је првостепена пресуда на коју и тужилаштво и одбрана имају право да се жале Апелационом суду у Београду.

Од оптужби против Ребрачине мајке Сандрине Богуновић Више јавно тужилаштво је зимус одустало.

Поступак против њих је покренут у априлу 2010. године хапшењем Ребраче, која је у притвору била до октобра те године, након чега је пуштена да се брани са слободе, уз одузимање пасоша и забрану напуштања боравишта.

Ребрача и остале оптужене терете се да су, од марта 2006. до априла 2010, противправно присвојиле 37 милиона динара, које су на рачуне Добротворног фонда "Катарина Ребрача" уплатили донатори ради едукације и информисања жена о превенцији рака дојке, углавном, преко уплатница "Инфостана".

Новац су трошиле на путне карте, хотеле...

Власница Фонда "Катарина Ребрача" је одбацила све наводе оптужнице, а и данас је поновила да није радила ништа незаконито.

Ребрача је фонд основала у мају 2006. године.