latinica  ћирилица
10/05/2018 |  07:53 | Аутор: РТРС

Владика Григорије нови епископ у Њемачкој, Херцеговина добила новог епископа

На управо завршеном прољећном засједању Сабора СПЦ изабране су нове владике, а дошло је и до промјена на челу епархија.
Владика Григорије (Фото: Screenshot/topportal.info) -
Владика Григорије (Фото: Screenshot/topportal.info)

Владика захумско-херцеговачки Григорије добио је на управљање Епархију франкфуртску и све Њемачке, а на његово мјесто именован је монах манастира Тврдош отац Димитрије.

Владика Григорије добио је на управљање ову значајну и велику епархију како би у њој средио стање јер је ова епархија, најједноставније речено, у колапсу и банкроту.

Према сазнањима "Блица" до неочекиваног обрта и одласка владике Григорија у Њемачку је дошло након што је на данашњој завршној сједници овогодишњег Светог архијерејског Сабора највише времена посвећено рјешавању горућих проблема који годинама тиште Епархију њемачку.

- Након вишесатне дискусије у којој се тежило пронаћи најбоље рјешење за новог тамошњег архијереја, а пошто није било других кандидата, епископ Григорије понудио је да на себе преузме жртву и прихвати се овог великог изазова - преноси за "Блиц" дешавања један од владика.

Епископ Григорије рекао је да своју садашњу епархију може напустити јер је у беспријекорном стању, тако да свом насљеднику неће оставити тежак терет.

Како сазнајемо, приједлог владике Григорија усвојен је једногласно, па је он нови Епископ франкфуртски и све Њемачке, а једногласно је, на приједлог владике Григорија, изабран и тврдошки монах Димитрије за његовог насљедника на трону херцеговачких архијереја.

На сабору је изабрана и нова црквена влада у коју улазе епископ шумадијски Јован и владика бачки Иринеј.

Извор: trebinjelive.info