latinica  ћирилица
10/05/2018 |  08:11 ⇒ 13:26 | Аутор: РТРС

Наставак суђења за убиство војника ЈНА у Сарајеву

У Суду БиХ данас ће бити настављено суђење команданту Специјалне јединице МУП-а тадашње БиХ Драгану Викићу и још тројици оптужених за убиство заробљених припадника ЈНА 22. априла 1992. године у Сарајеву.
Суд и Тужилаштво БиХ - Фото: РТРС
Суд и Тужилаштво БиХФото: РТРС

Осим Викића, у предмету "Велики парк" оптужени су бивши помоћник министра унутрашњих послова Јусуф Пушина, те Нермин Узуновић и Младен Човчић.

Оптуженима је стављено на терет да су знали и били информисани о заробљавању осам припадника ЈНА српске националности из транспортера у квару на подручју сарајевског насеља Добриња.

Према оптужници, они су били информисани о стављању заробљених војника ЈНА под контролу и надзор полицијских и безбједносних структура, а потом су изведени у Велики парк близу Дома полиције у центру Сарајева, гдје су убијени.

Тијела припадника ЈНА склоњена су и одвезена с циљем уклањања и прикривања доказа, али су пронађени дјелимични посмртни остаци двојице убијених, док се за осталим још трага.

На рочишту одржаном 5. априла, свједок Тужилаштва БиХ Шефик Делалић рекао је да је чуо да је Мишо Жмиро са својим људима довео војне заробљенике у Дом полиције у Сарајеву и убио их.

Делалић је рекао да је био возач специјализованих возила Специјалне јединице МУП-а, али да је из здравствених разлога у Дому полиције у априлу 1992. почео радити административне послове и помагати Викићевој секретарици Фахриди Мустафић.

Он је потврдио да је Јусуфа Празину упознао у Дому полиције, гдје је изненада дошао са својом јединицом. Свједок је рекао да нико није знао ко их је довео, нити како и зашто су дошли, да су након три дана отишли, као и да је Празина некад долазио код Викића.

Делалић је такође изјавио да није упознао Неџада Херенду, за којег је касније из медија чуо да се веже за убиство заробљених војника у парку.

Наставак суђења заказан је за 13.00 часова.