latinica  ћирилица
10/05/2018 |  10:20 ⇒ 10:24 | Аутор: СРНА

Голдштајн: Не може бити комеморације за усташке кољаче

Хрватски историчар Иво Голдштајн истиче да се напокон мора рећи да у Блајбургу има невиних људи који су убијени, али да има и усташких злочинаца - он је упозорио хрватске десничаре да престану да измишљају партизанске злочине у Јасеновцу након 1945. године.
Емисија "отворено" ХРТ-а о комеморацији у Блајбургу - Фото: Screenshot
Емисија "отворено" ХРТ-а о комеморацији у БлајбургуФото: Screenshot

Током емисије "Отворено" на ХРТ-у, Голдштајн је поручио да се комеморација у Блајбургу не може одржавати за оне који нису били жртве.

"Међу убијенима су били и јасеновачки кољачи. Кад будемо помињали само невине жртве, онда ћу то подржавати", поручио је Голдштајн.

Он је упозорио саговорнике у студију - предсједника Хелсиншког одбора Ивана Звонимира Чичка и директора "душебрижништва за Хрвате у иностранству" Томислава Маркића да ће, уколико наставе да измишљају приче о злочинима у Јасеновцу након 1945. године, "направити скандал и напустити емисију".

"У Јасеновцу је након маја 1945. године логор рашчишћаван. Дошли су затвореници из Сиска који су помагали локалним сељацима из Јасеновца и околних села да од цигли и другог грађевинског материјала, којег је у Јасеновцу било у изобиљу, граде куће.

"То је био затвор, људи су могли примати посјете недјељом, убијен није нико, можда један или двојица при бијегу, било је око 500 затвореника који су двије године рашчишћавали", подсјетио је Голдштајн.

Предсједник Антифашистичке лиге Хрватске Зоран Пусић упозорио је на дешавања у Хрватској која се односе на период и симболе усташке Независне Државе Хрватске.

"Пола стадиона виче `За дом спремни!`, а предсједник /Колинда Грабар Китаровић/ прави се да не чује.

"Никад нисте чули ниједну ријеч Католичке цркве да осуди усташке симболе и да кажу како је тај режим био у темељној супротности са хришћанским вриједностима", навео је Пусић.

Тема ХРТ-ове емисије "Отворено" била је комеморација на Блајбуршком пољу и упозорење аустријских власти да ће на лицу мјеста кажњавати употребу усташких симбола.