latinica  ћирилица
10/05/2018 |  10:44 ⇒ 10:57 | Аутор: ТАНЈУГ

Трамп дочекао Американце ослобођене из Сјеверне Кореје (ВИДЕО)

Војни авион у ком се налазе тројица Американаца које је ослободила Сјеверна Кореја слетео је рано јутрос у војну базу у близини Вашингтона, а амерички предсједник Доналд Трамп који их је дочекао изјавио је да се САД захваљују сјевернокорејском лидеру.
Трамп дочекао Американце ослобођене из Сјеверне Кореје - Фото: CNN
Трамп дочекао Американце ослобођене из Сјеверне КорејеФото: CNN

„Желимо да захвалимо Ким Џонг Уну“, рекао је Трамп поздрављајући ослобођене Американце.

Он је истакао да је ово „посебна ноћ за ту тројицу заиста изузетних људи“.

Претходно су Трамп и прва дама Меланија ушли у авион да поздраве Кима Донга Чула, Кима Хака Сока и Тонија Кима.

„Боинг Ц-40“ слетио је у базу „Ендрјуз“ у 2:42 сата по локалном времену, а испред летјелице је развијена велика америчка застава између два ватрогасна возила.

Бивши притвореници ће бити пребачени у Национални војни медицински центар гдје ће бити додатно прегледани, саопштила је Бикела кућа.

Ким: Прихватио сам приједлог и пустио Американце из затвора

Сјевернокорејски лидер Ким Џонг Ун изјавио је да је прихватио предлог САД да ослободи америчке држављане који су се налазили у затвору у Сјеверној Кореји и помилује их, истовремено истичући да ће предстојећи самит с предсједником САД бити сјајан први корак ка побољшању ситуације на Корејском полуострву, јавља КЦНА.

Државна сјевернокорејска агенција наводи и да је Ким постигао задовољавајући консензус са америчким државним секретаром Мајком Помпеом, с којим се састао у уторак, преноси Ројтерс.

Ослобођени послије више од годину дана проведених у сјевернокорејском затвору, три Американца су полетјела из Сјеверне Кореје за САД, наводи АП.

Агенција оцјењује да је то најновији знак побољшања односа између дугогодишњих противника, а уочи историјског самита предсједника САД Доналда Трампа и Ким Џонг Уна.