latinica  ћирилица
10/05/2018 |  10:54 ⇒ 11:04 | Аутор: СРНА

Вечери документарног филма Српске у Санкт Петербургу

Кинотека Републике Српске представиће у Санкт Петербургу неколико значајних документарних филмова и аутора који су својим филмовима обиљежили овај вид стваралаштва у Српској.
Санкт Петербург (фото: danubeogradu.rs) -
Санкт Петербург (фото: danubeogradu.rs)

Представљање филмова под називом "Вечери документарног филма Републике Српске" организује се у оквиру манифестације "Дани Републике Српске у Санкт Петербургу", која почиње данас и траје до понедјељка, 14. маја, под покровитељством Владе Републике Српске и Владе Санкт Петербурга, саопштено је из Кинотеке.

Током тродневног програма, од данас до суботе, 12. маја, који ће бити одржан у Киноцентру "Родина" у Санкт Петербургу, биће приказани вишеструко награђивани документарци Душка Анђића, Милована Пандуревића, Симе Брдара, Миленка Јовановића, Сњежана Лаловића, Бранка Лазића и Мире Лолић Мочевић, произведени од 1995. до 2018. године. Кинотеку Републике Српске представљаће директор Милован Пандуревић.

Програм почиње данас у 17.00 часова пројекцијом документараца "Мој Милане" /1995/ Душка Анђића, "Сувенир" /1998/ Милована Пандуревића, "Буквар Буквица" /2001/ Миленка Јовановића, у продукцији "Срна филма", те "Сунце и жица" /2006/ Симе Брдара, у копродукцији Спомен-подручја Доња Градина из Козарске Дубице и београдског "Филма и тона".

За сутра је предвиђено приказивање документараца "Бити или не Иван Хити" Бранка Лазића из 2015. године и овогодишњи "Танакини мостови" Сњежана Лаловића, у продукцији Радио-телевизије Републике Српске.

Програм се завршава у суботу, 12. маја, пројекцијом дугометражног документарног филма "Душу нису убили" Мире Лолић Мочевић из 2017. године, у продукцији Асоцијације Руско-српски мост и Радио-телевизије Републике Српске.

Свечано отварање манифестације планирано је данас у 18.20 часова у Државном драмском позоришту "Пријут Комедијанта" у Санкт Петербургу.

У културном дијелу програма "Дана Републике Српске у Санкт Петербургу" учествују и Народно позориште Републике Српске, Народна и универзитетска библиотека Републике Српске, Музеј Републике Српске и квартет "Флутете" из Бањалуке.

Програм представљања Српске у области културе у оквиру манифестације "Дани Републике Српске у Санкт Петербургу" усаглашен је са Министарством просвјете и културе и Министарством за економске односе и регионалну сарадњу, у координацији са Представништвом Републике Српске у Руској Федерацији.