latinica  ћирилица
10/05/2018 |  12:02 ⇒ 18:59 | Аутор: РТРС

Међународна конференција туризма и инвестиција

У Бањалуци је данас отворена Међународна конференција туризма и инвестиција Бања Лука 2018.

Конференцију је отворио градоначелник Игор Радојичић који је нагласио да је туризам веома интересантна област када је у питању развој нашег града. Он је навео да је у протекле три године забиљежен раст броја туриста у Бањалуци од 20 одсто, те да највећи број туриста долази из сусједних земаља.

– Географски, Бањалука је нека врста капије између истока и запада, сјевера и југа. Вјерујемо да смо као град и регија интересантни туристима, јер овај крај представља мјешавину различитих стилова, култура, традиција и слично. Највише туриста у наш град долази у туристичким рутама које пролазе кроз наш град, затим због авантуристичког туризма, те због бројних фестивала и културних догађања које овдје организујемо. Имамо и двије компартивне предности, то су гастрономска понуда и цијене – рекао је градоначелник Радојичић и додао да је потребно још много улагња у област туризма.

Градоначелник је истакао да могућности за развој туризма леже и у развоју здравственог и бањског туризма, те конгресног и конференцијског туризма.

– Имамо Завод "Др Мирослав Зотовић" који успјешно ради, а очекујем да буде ријешен проблем бање у Шехеру која је сада ван функције. Надам се да ћемо ове године ријешити статус те бање и омогућити поновни развој бањског туризма у граду. Током љета очекујемо усвајање регулационог плана по којем је предвиђена градња нове конгресне мултифункционалне дворане што ће вјероватно изискивати тражење стратешких партнера за тај пројекат – поручио је Радојичић.



Начелник Одјељења за културу, туризам и социјалну политику, Наталија Тривић, казала је да конференција организована са циљем да окупи људе који желе да изразе своје интересовање за инвестиције у Бањалуку са једне стране, а са друге гтране туроператоре који продају аранжмане које припрема Туристичка организација Бањалука, као туристички производ града.

– Град Бањалука је препознао нашу развијну шансу у развоју туризма као привредне гране, гдје би требало да спознамо нове инструменте и начине комуникације у туризму, који ће уз апликацију за Европску престоницу културе 2024. године бити јединствена понуда града Бањалуке према регији и према свијету – истакла је Наталија Тривић.

Међународна конференција туризма и инвестиција трајаће два дана, а главна тема конференције јесу потенцијале инвестиција у области туризма у Бањој Луци, брендирање градова као туристичких дестинација и промоција туристичке понуде, о чему ће у оквиру конференције бити организоване панел-дискусије.

Организатори конференције су Град Бањалука и Туристичка организација града Бањалуке.