latinica  ћирилица
10/05/2018 |  13:35 | Аутор: СРНА

Осуђени џихадисти ускоро на слободи

Неколико десетина од више од 200 људи који су у првом таласу осуђени за дјела тероризма у Европи наћи ће се на слободи у наредне двије године, наводи се у извјештају агенције АП.

Око 12.000 Европљана отишло је да се бори за "Исламску државу" и "Ал каиду" у Сирији и Ираку. Вјерује се да се трећина вратила кући и да већина живи слободно.

Неки од њих чекају суђења, али се већина неће никада суочити са озбиљним оптужбама усљед недостатка доказа. Агенција указује и на многе чији су планови о путовању на Блиски исток осујећени.

Рик Колсет са белгијског Института Егмон сматра да предстојећа ослобађања џихадиста ветерана могу да се посматрају као "четврти талас повратка".

"Постоје бројне личне фрустрације и мотивације које су погурале те клинце на пут придруживања `Исламској држави`, чиме сада треба да се позабавимо", рекао је Колсет.

Он је додао да ће, у противном, окружење и даље подстицати ту врсту џихадистичког насиља.

Фарид Бењету, бивши џихадиста који је одслужио четири године затвора и сада јавно одбацује екстремистичко насиље, страхује да Европа није припремљена.

Он је постао имам који се обраћао младим муслиманима и написао је књигу о томе како је потонуо у исламски екстремизам.

"Ти момци који су сада осуђени или који чекају суђења ће једног дана изаћи. И то је проблем - какве ће припреме бити предузете за њихово ослобађање", рекао је Бењету АП-у.

Просјечна казна у Европи за дјело тероризма до скоро је била шест година затвора, а у Америци је 13 година, према подацима Европола. Казне су повећане од 2015. године, али су и даље далеко испод нивоа у САД.