latinica  ћирилица
10/05/2018 |  15:44 ⇒ 18:14 | Аутор: РТРС

Брчко -Годишњица смрти породице Исаиловић

На данашњи дан прије 24 године припадници тзв. Армије БиХ гранатирали су Брчко. Страдало је 17 цивила. Међу убијенима и четворочлана породица Исаиловић. За ове злочине нико није одговарао.

У једном дану погинула је Свјетлана Исаиловић, у осмом мјесецу трудноће, њена кћерка Божана и дјед Божо. 

- Ово је једна специфична трагедија, продоице Исаиловић. Од читаве продице само је остао муж, рекао је Драган Нинковић, хирург, Болница Брчко. (изајва из архива СРТ)

Од породице Исаиловић из Брчког, рат је преживио само супруг Којо, али ни он није дочекао данашњи дан. Још живи, само помен вјерних пријатеља и родбине. 

- Свјетлана 27 година, која је била у осмом мјесецу трудноће, њена ћерка Божана и свекар Божо. Свјетланин муже је убрзо преминуо од бола и туге, истиче Обрен Марковић, породични пријатељ Исаиловића.

- Сада би и њена ћека имала 27 година. Угашен је једна живот, који је тада имао три године и други у стомаку. То је нешто што ја не могу да свхатим као човјек, зар се то морало дешвати, емотиван је и послије толико година супруг Свјетланине сестре, Лазар Ристић из Зворника.

Прије три године Срби из Брчког, путем Удружења породица погинулих у протеклом рату, институцијама Дистрикта, поднијели су захтјев за постављање спомен- плоче страдалим Исаиловићима. Плоче и даље, као ни казне за починиоце злочина- нема.

- Често слушамо, када представници правосуђа, тужилаштва, образлажу своје непоступање у оваким случајевима да је нешто била легитимна војна мета. Ја постављам пиање- да ли жена, дијете, трудница могу бити легитимна војна мета, каже Синиша Милић, градоначелник дистиркта Брчко.

Јован Пудић, предсједник Одбора породица погинулих, БОРС, Брчко, такође ноаводи да је ово велики зочин.

- Једна породица је тотално истријебљена. А ти, по мојој информацији, који су то учинили, слободно шетају овиом градом. Жалосно, закључује Пудић.

Од 1992. до 95. године од граната, које су на град Брчко испалиле снаге тзв. Амрије БиХ и регуларне војске Хрватске, убијен је двадесет један грађанин, а рањено 420.