latinica  ћирилица
10/05/2018 |  16:14 ⇒ 19:19 | Аутор: РТРС

Машински факултет- Конференција о примјењеним наукама

На бањалучком Машинском факултету отворена је Шеста дводневна међународна конференцијакоју организују универзитети у Бањалуци и Темишвару у сарадњи са Универзитетом Вухан из Кине. Пријављено је 150 радова из 16 земаља.

У уводном раду представљен је робот који ради са дјецом која болују од церебралне парализе, на чијој изради је рађено шест година.

- Робот служи као мотиватор да охрабри дијете, да вјежба, пошто се ради о врло малој дјеци, то је онда проблем. Робот треба да им се свиђа, да им буде интересантан, мора да може да комуницира са њима, истиче Бранислав Боравац, професор роботике на ФТН Нови Сад.

Поред одличне прилике за размјену исустава стручњака из области примјењених наука, овакви скупови доприносе угледу не само факултета и универзитета, већ и Републике у цјелини.

Студенти машинства, на домаћем терену, могу да чују новине у професији за коју се школују.

- Имам прилику да упознамо радове аутора из страних земаља, што немамо често прилику да видимо, тако да је ово свакако супер искуство, наводи студенткиња 3. године Машинског факултета у Бањалуци, смјер Производно машинство, Мирка Игњић.

- Да се на факултету дешавају фине, добре ствари, са којима може да се поноси читава наша околина, показује и успјех наших студената на Машинијади. Они су дошли прошле седмице, међу 16 факултета са простора бивше Југославије били су други у генералном пласману, поносан је декан Дарко Кнежевић.

Данас су радове усмено представили универзитетски професори и докторанди, док ће сутра своје радове, путем видео-линкова, представити 20 учесника.