latinica  ћирилица
10/05/2018 |  19:03 | Аутор: СРНА

Од јануара евидентирано 3.500 миграната, троструко више него лани

Од јануара до данас у БиХ је евидентирано скоро 3.500 миграната, што је троструко више од укупног броја ових лица у прошлој години, рекао је директор Службе за послове са странцима Слободан Ујић.
Мигранти у БиХ (Фото: Аваз) -
Мигранти у БиХ (Фото: Аваз)

Из Службе је саопштено да су Ујић и његов замјеник Мирсад Бузар упознали омбудсмана за људска права БиХ Јасминку Џумхур и њене сараднике о тренутној ситуацији повећаног прилива миграната у БиХ.

Ујић је истакао да Служба за послове са странцима региструје мигранте, те узима биометријске податке, настојећи да заједно са другим надлежним институцијама, упркос отежаним околностима, управља миграцијама у БиХ.

Он је навео да ће током наредних дана надлежне институције заједничким дјеловањем и у координацији са највишим инстанцама наћи рјешења за додатне смјештајне капацитете ван урбаних дијелова градова /Сарајево, Бихаћ, Велика Кладуша/ у које би мигранти били измјештени.

Џумхурова је нагласила да је потребно остварити што бољу сарадњу између надлежних институција с циљем заштите људских права миграната који БиХ користе само као транзитно подручје ка земљама ЕУ, али и да се мора водити рачуна о безбједности грађана.

Она је додала и да је од кључне важности јачање капацитета надлежних институција како би се пружио адекватан одговор на сложену ситуацију повећаног прилива миграната.