latinica  ћирилица
11/05/2018 |  07:46 ⇒ 20:04 | Аутор: РТРС

Формиран Анкетни одбор у вези са случајем страдања Давида Драгичевића

Народна скупштина Републике Српске формирала је Анкетни одбор ради сагледавања свих релевантних чињеница у вези са случајем страдања Давида Драгичевића.

Именовани одбор се обавезује да затражи од свих релевантних институција извјештаје, неопходне податке, обавјештења, као и да прибави потребне изјаве појединаца, а све с циљем креирања што потпунијег извјештаја.

Анкетни одбор се обавезује да у року од мјесец дана поднесе извјештај Народној скупштини о прибављеним чињеницама са приједлогом мјера за његово спровођење.

Предсједник Анкетног одбора је Бранислав Бореновић, замјеник предсједника Драго Калабић, а чланови Недељко Гламочак, Миланко Михајилица и Горан Ђорђић.

Усвојени су и закључци владајуће већине којима Народна скупштина Републике Српске оцјењује да је стање безбједности у Српској у основи стабилно без обзира на појединачне случајеве који повремено изазивају забринутост грађана.

Једним од закључака Народна скупштина тражи одлучну и бескомпромисну активност надлежних на потпуном расвјетљавању свих чињеница да би биле отклоњене све недоумице и нејасноће и задовољена правда.

Међу усвојеним закључцима је и тај којим Народна скупштина одбацује сваки вид политизовања трагичног случаја и тражи од политичких партија да се не политизују скупови који се одржавају, да се појединци из политичких партија издигну изнад политичких интереса и уздрже од било каквих коментара који се односе на ток истраге.

Народна скупштина тражи од надлежних органа да се, уколико су уочени одређени пропусти појединаца у органима који су учествовали у предмету, утврди њихова индивидуална одговорнст и предузму законом утврђене мјере, подразумијевајући и политичку.

Скупштина тражи од Владе да се приступи измјени прописа којим је регулисано да се поступак тражења несталих лица ради одмах након пријаве нестанка.

Није усвојен закључак опозиције којим се од предсједника Владе Републике Српске Жељке Цвијановић тражи да разријеши дужности министра унутрашњих послова Драгана Лукача због, како су навели, евидентних пропуста изнесених на конференцији за новинаре МУП-а 26. марта.

Није усвојен ни закључак којим се од Окружног јавног тужилаштва Бањалука тражи да, у складу са Кривичним законом, одговарају Лукач, директор полиције, начелник Управе за организовани криминал и патолог ако се докаже да су непрофесионално поступили или прикривали одређене доказе, као ни остали закључци опозиције.

Није усвојен ни закључак Одбора за безбједност којим Народна скупштина задужује овај одбор да спроведе парламентарни надзор у оквиру истраге о смрти Давида Драгичевића.