latinica  ћирилица
11/05/2018 |  07:55 ⇒ 13:19 | Аутор: СРНА

Извјештај Владе СН УН: Међународна заједница да поштује Дејтон и затвори ОХР

Република Српска затражила је у Извјештају Савјету безбједности УН да међународна заједница поштује Дејтонски споразум и суверенитет БиХ, истичући да пријатељи БиХ у међународној заједници треба да подрже реформе са циљем враћања дејтонске структуре, да се суздрже од уплитања у унутрашње политику БиХ и затворе Канцеларију високог представника.
Влада Српске - Фото: РТРС
Влада СрпскеФото: РТРС

У завршном, седмом дијелу Извјештаја, под насловом "Међународна заједница треба да поштује Дејтонски споразум и суверенитет БиХ", наведено је да БиХ, да би се квалификовала за чланство у ЕУ, мора постати земља која може да управља сама собом, чији се суверенитет у потпуности поштује.

"Ово неће бити могуће све док високи представник буде присутан у БиХ и док буде присвајао овлашћење да путем одлука доноси законе, мијења устав и кажњава како му се прохтије, уз потпуно пренебрегавање дејтонског уставног система", истакнуто је у Извјештају Српске достављеном Савјету безбједности УН.

У документу је наглашено да је придруживање БиХ ЕУ немогуће све док високи представник кришом подржава коришћење институције БиХ за незаконито спровођење плана централизације структуре БиХ супротно Дејтонском споразуму.

"Ако БиХ жели да постане држава са пуним суверенитетом и чланица Европске уније, присуство високог представника у БиХ мора се окончати", порука је Владе Српске.

У овом дијелу Извјештаја се истиче да Савјет безбједности треба да престане са неоправданом примјеном Поглавља седам Повеље УН на БиХ.

"Савјет безбједности има ауторитет да предузме одређене мјере по основу Поглавља седам Повеље УН `да задржи или врати међународни мир и безбједност` само када `постоји било каква пријетња по мир, нарушавање мира или чин агресије`", објашњено је у тексту.

У тексту је закључено да БиХ, упркос политичким подјелама, већ годинама ужива у миру и безбједности, да не постоје безбједносне пријетње које би могле оправдати дјеловање Савјета безбједности по основу Поглавља седам Повеље УН.

Даље дјеловање по основу тог поглавља баца неоправдану љагу и штетно је по напредовање БиХ ка чланству у ЕУ, став је Српске.