latinica  ћирилица
11/05/2018 |  08:58 | Аутор: СРНА

Човић: Морају се наћи технички модели за одржавање избора

Члан Предсједништва БиХ Драган Човић изјавио је да не види простор за измјену Изборног закона и да се сада морају наћи технички модели за одржавање избора, како након њих не би дошло до кризе.
Драган Човић (Фото:predsjednistvobih.ba) -
Драган Човић (Фото:predsjednistvobih.ba)

Он је поновио да Хрвати траже легитимно представљање у Предсједништву БиХ и Дому народа Федерације БиХ.

У изјави за БХРТ, Човић је рекао да је њемачки канцелар Ангела Меркел током састанка са сва три члана Предсједништва БиХ у Берлину пренијела да је неопходно изнаћи неко рјешења да не би било застоја.

Он је напоменуо да је и током тог састанка рекао да не види простор да се мијења Изборни закон, јер је добио одлуку Централне изборне комисије /ЦИК/ којом су расписани избори.

"Ми морамо сада наћи техничке моделе да се избори могу одржати и да иза избора немамо кризу, да можемо имплементирати оно што је проблем. Било би крајње лицемјерно, па и неодговорно, говорити да ћемо ми у наредних пар мјесеци тражити рјешење у Изборном закону које нисмо жељели урадити у задње двије године", рекао је Човић, који је предсједник ХДЗ-а.

Значи, додао је он, да се треба пронаћи технички пут.

"Што се мене тиче, наше инсистирање је врло једноставно - легитимно представљање значи чланове Предсједништва БиХ и Дом народа ФБиХ и мислим да смо о томе и нашли један заједнички именилац у значајној мјери", навео је Човић.

Говорећи о отпорима овом захтјеву, Човић је рекао да бошњачка страна кочи процес.

"Бошњачка страна има тактику да задржи статус кво, како би поново бирала два члана Предсједништва БиХ. Мислим да би то била катастрофа. Ако неко мисли и да може међу ових 17 представника Хрвата у име Хрвата бирати и попуњавати, без обзира из којег кантона то раде, опет мислим да је на кривом путу, јер Уставни суд је око тога врло, врло одређен", истакао је он.

Човић је подсјетио да је и Венецијанска комисија уградила јасан став око тога да Федерација није федерација кантона, него баш конститутивних народа.

"Док ми не разумијемо тај дио, да морамо једни друге уважавати на тој основи, биће тешко. Ја вјерујем да ће Бошњаци то на крају прихватити - огромна је одговорност, а то нам је Меркелова рекла, огромна је одговорност на најбројнијем народу у БиХ . Кроз тај елемент морамо тражити компромис", рекао је он.

Говорећи о европском путу БиХ, Човић нагласио да је БиХ могла активирати МАП, те добити кандидатски статус да је ријешено питање Изборног закона.

Он је оцијенио да се сви морају потрудити да не би дошло до кризе у БиХ након општих избора.

"Мој став је да кризе не смије бити и да се морамо потрудити, без обзира што сад нисмо искористили вријеме у ове двије године и да проведемо оно што је свијет од нас тражио", навео је он.