latinica  ћирилица
11/05/2018 |  12:33 ⇒ 12:33 | Аутор: СРНА

Кинеској телевизији забрањен пренос Евровизије због цензурисања

Европска радиодифузна унија /ЕРУ/ забранила је једном од најпознатијих телевизијских канала у Кини да даље преноси такмичење за Пјесму Евровизије у Лисабону, након што су приликом емитовања програма уживо цензурисана обиљежја ЛГБТ популације, саопштено је из ЕРУ.
Пјесма Евровизије-Португалија 2018. - Фото: илустрација
Пјесма Евровизије-Португалија 2018.Фото: илустрација

Телевизијска станица "Манго ТВ" критикована је на друштвеним медијима због замагљивања застава са дугиним бојама и цензурисања тетоважа током прве вечери полуфинала Пјесме Евровизије у уторак, 8. маја.

Кинеска станица је, такође, одлучила да не преноси увод у наступе представника Ирске и Албаније.

У саопштењу ЕРУ наводи се да цензура није у складу са вриједностима разлика.

"Жао нам је што морамо смјеста прекинути наше партнерство са емитером и што им неће бити дозвољено да преносе друго вече полуфинала нити вече великог финала такмичења", наводи се у саопштењу.

Наступ ирског представника Рајана О'Шонесија је укључивао двојицу мушких плесача који су одглумили хомосексуалну љубавну причу, док је албански представник Еугент Бушпепа имао пуно тетоважа.

Хомосексуалност у Кини се већ двије деценије не сматра кривичним дјелом, али конзервативни ставови и даље преовлађују у многим дијеловима земље, пише Би-Би-Си.

Кинеске власти су 2016. године забраниле приказивање представника ЛГБТ популације, као дио борбе против "вулгарног, неморалног и нездравог садржаја", а затворене су и многе апликације за упознавање хомосексуалаца.

У Кини се власти боре и против тетоважа и других подкултура, те је глумцима забрањено да имају тетоваже, док су фудбалери националног тима Кине током утакмице у марту морали да носе повезе на рукама и ногама, како би сакрили тетоваже.