latinica  ћирилица
11/05/2018 |  13:47 ⇒ 19:36 | Аутор: РТРС

Клокић: Нови замах сарадњи Српске и Санкт Петербурга

Министар за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске Златан Клокић рекао је да је креирањем Мапе пута за реализацију приоритетних праваца сарадње Српске и Санкт Петербурга дата нова енергија и замах сарадњи на пољу економије, културе, туризма, здравства, омладине и спорта.
Делегација Владе Српске у Санкт Петербургу -
Делегација Владе Српске у Санкт Петербургу

На састанку делегација Републике Српске и Санкт Петрбурга у том руском граду, које су предводили Клокић, односно вицегубернатор Петербурга Сергеј Мовчан, истакнуто је да је реализовано више од 70 одсто активности из Мапе пута, саопштено је из Бироа Владе Републике Српске за односе с јавношћу.

Министар за економске односе и регионалну сарадњу Српске похвалио је сарадњу са администрацијом Санкт Петербурга и истакао да велику улогу у интензивирању сарадње имају предсједник Руске Федерације Владимир Путин и предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Клокић је истакао да између два братска народа постоји дубока историјска, културна и вјерска повезаност.

Он је нагласио да је значај сарадњи Републике Српске и Санкт Петербурга дала и недавна посјета предсједника Савјета Федерације Федералне скупштине Русије Валентине Матвијенко Републици Српској.

Клокић је подсјетио да су 2007. године тадашњи губернатор Санкт Петербурга Валентина Матвијенко и тадашњи предсједник Владе Републике Српске Милорад Додик потписали Споразум о сарадњи Републике Српске и Санкт Петербурга.

Он је нагласио да је посјета Српској Матвијенкове - високог руског званичника, показала изврсност односа, подршку и разумијевање Руске Федерације за позицију Републике Српске.

Састанак радних група Републике Српске и Санкт Петербурга за реализацију приоритетних праваца сарадње из Мапе пута одржан је у оквиру манифестације "Дани Републике Српске у Санкт Петрбургу" и био је прилика да се сумира урађено и предложе нове активности, додаје се у саопштењу.