latinica  ћирилица
11/05/2018 |  19:48 ⇒ 21/05/2018 | 11:27 | Аутор: РТРС

Мигранти долазе, БиХ без рјешења?!

Тек пошто је мигрантска криза у БиХ озбиљно запријетила, босанско-херцеговачка власт се "сјетила" да реагује. Након што су по Сарајеву почела да "ничу шаторска насеља", кантоналне власти затражиле су од Предсједништва БиХ да одреди локације за смјештај избјеглица. Предсједништво је од Савјета министара затражило хитну, тематску сједницу, а Савјет министара такође хитно од омбудсмана Специјални извјештај са приједлогом мјера и препорука. За понедјељак је најављена сједница Кординационог одбора за миграције.

Њих бар 5.000 - убјеђивали су нас тада, док је балканска мигрантска рута заобилазила бх. врлети. Но, за три године мигранти су руту промијенили, а бх. власти нису ништа учиниле! Тек ће, опет обећавају, док у парковима ничу шатори.

У сарајевском Новом Граду мигранти спавају под ведрим небом, на улици, у стубиштима. У Старом граду парк су претворили у шаторско насеље.

"Власти се према нама односе као према животињама. Тражимо више хране, јер овако је немогуће издржати. Тражили смо им и пластичне корпе, јер не можемо да живимо у оволиком смећу, али ни то нисмо добили", каже Абдул Вахаб Кудс из Авганистана.

Једина помоћ је она – добрих људи – кажу! Али она је више него оскудна и за актуелни, а не за надолазећи мигрантски "цунами"!

Вапај начелника општине у којој је на 400 метара квадратних смјештено исто толико придошлица. Ноћу! А дању – њихово станиште су улице, стигну и преко ентитетске линије. Све је проблем, каже начелник, храна, хигијена, здравствена заштита. И на крају безбједност! Локална полиција је већ у неколико наврата интервенисала. Отимали су новчанике, мобителе од Сарајлија и туриста. Међусобно се сукобљавали!

Ипак, "урадило" је нешто Министарство безбједности и припадајуће му Координационо тијело. 2015-е године сачинили су Акциони план, а каквих друго, до хитних мјера. И то громогласно публиковали! "Прошетао" се тада "хитни план" и до осталих министара, па потом до парламентараца. И онда хитно негдје "заспао"! Поново је "активиран" почетком априла ове године, када се мигрантска криза захуктавала!

У трогодишњој "акцији" успјели су аутори "хитно" да измијене само датум у заглављу! Садржај је остао исти! У њему као смјештајни капацитети исписане касарне у Калиновику, бањалучким Залужанима, у Сарајеву, Бугојну и Семизовцу. Неке већ два пута власнике промијениле попут калиновачке "Неретве". Још од НАТО бомбардовања – девастирана, без воде, струје, чак и пристојне столарије...

Од почетка године, у БиХ је стигло 3.529 миграната. Прецизније – толико их је регистровано! Дневно и до 120. Тек 30% регистрованих чине избјеглице из ратом захваћених подручја, попут Сирије.

"Они немају ни један ексклузивни документ. Тешко је биометријом одредити њихов идентитет за веома кратко вријеме, а и за дужи период то је тешко утврдити", каже директор Службе за послове са странцима Слободан Ујић.

Служби за послове са странцима недостаје 50 запосленика, Граничној полицији енормних 500 полицајаца! А 50.000 миграната на улазним вратима бх. порозне границе. Још најмање 3 милиона привремено се искрцало у Турској.

Европска унија своја врата полако затвара! Турска отвара!

За то вријеме "уснули" босанско-херцеговачки мађионичари најављују "хитне" састанке и потурају "бајате" акционе планове!