latinica  ћирилица
12/05/2018 |  08:13 ⇒ 08:37 | Аутор: klix.ba

Крсмановић: Све извјеснији крах Савеза за промјене

Величина и јачина владајућег СНСД-а и опозиционог СДС-а у Републици Српској те њихови сукоби на ивици инцидента исказују све већу потребу за формирањем трећег блока, сматра Здравко Крсмановић потпредсједник Народног демократског покрета.
СзП-прес конференција - Фото: СРНА
СзП-прес конференцијаФото: СРНА

Иако Крсмановић истиче да је врло извјесно да ће НДП, ПДП и ДНС основати тзв. трећи блок послије октобарских избора, што значи крај Савеза за промјене, предсједник ДНС-а Марко Павић за Кликс.ба је казао да се у његовој странци о томе тренутно не размишља.

"ДНС није размишљао о трећем блоку, јер је за то касно што се тиче ових избора. Након избора ћемо видјети. Сада смо се усмјерили на изборе у октобру, јер имамо добре шансе на њима. Шта ће бити након избора, о том потом", изјавио је Павић.

Гледајући на политичку сцену Републике Српске Крсмановић каже да је СДС десна политичка партија, СНСД лијева, а да би трећи блок у средини много значио за политичку сцену у БиХ, јер би се у том случају са три озбиљна политичка субјекта увијек морали тражити компромиси.

Потпредсједник НДП-а каже да органи Савеза за промјене не функционишу и да нико нема право да га представља те да ће ријеч НДП-а бити пресудна за изборе.

"Не може једна партија представљати СзП, без обзира колико велика била. Ниједан орган СзП-а се није састао по питању кандидатура, већ је Главни одбор СДС-а предложио Вукоту Говедарицу за предсједника Републике Српске, а ПДП је предложио Младена Иванића за члана Предсједништва БиХ и сада траже подршку за своје кандидате. Ми не прихватамо такве приједлоге, јер не волимо наступ који је на неки начин с висине. До недјеље ћемо ријешити те ствари".

На питање да ли то значи да НДП излази из Савеза за промјене, Крсмановић је казао да атмосфера упућује на то да би било добро релаксирати политичку сцену у Републици Срспкој новим блоком.

"Слично размишља ДНС и то је прича о трећем блоку након избора. Послије избора ће бити разних комбинација, али у суштини позиција ДНС-а у владајућој коалицији је слична позицији НДП-а у Савезу за промјене. Ми смо у власти, али доста критички говоримо о неким стварима", рекао је Крсмановић за Клиx.ба.

Трећи партнер у потенцијалном новом блоку био би ПДП, с којим је НДП водио разговоре о уједињењу.

"С ПДП-ом су постојали разговори о уједињењу политичких партија, али су у одређеном моменту схватили да пред изборе то не би било добро. Али ставови су у многим стварима идентични. И у именима нас разликује само једно слово. То је будућност политичке сцене. Сигурно постоји потреба и то се види у сваком моменту да је на ивици конфликта", казао је Крсмановић.