latinica  ћирилица
12/05/2018 |  10:28 | Аутор: СРНА

Гласање у парламенту за предсједника Каталоније

Посланици парламента Каталоније данас гласају да ли ће за новог предсједника изабрати Кима Тору након што је Карлес Пуђдемон одустао од кандидатуре.
Парламент Каталоније (фото: Tanjug / AP) -
Парламент Каталоније (фото: Tanjug / AP)

Тора /55/ заступа независност Каталоније на исти начин као и Пуђдемон.

Он је јуче изјавио да ће његова Влада кренути у "процес градње републике" што је, према оцијени аналитичара, показатељ да је сецесионистичка криза у Шпанији далеко од краја.

Према наводима медија, не очекује се да ће Тора добити довољну подршку на данашњем гласању. За његов избор за предсједника неопходна је апсолутна већина.

Медији истичу да ће Тора имати нову шансу у другој рунди која ће, највјероватније бити одржана у понедјељак, 14, маја када ће му бити потребна проста већина.

У регионалном парламенту тренутно је 70 посланика за независност Каталоније, а 65 је против.

Међутим, четири од тих 70 посланика су из радикалне партије ЦУП која је најавила да ће за предсједника гласати само за Пуђдемона и никога другог.

Уколико они донесу одлуку да остану уздржани, Тора ће ићи у други круг.

Каталонија је у политичкој кризи од како је Шпанија увела директну владавину над регионом након једностраног проглашења независности 27. октобра и распуштања Пуђдемонове Владе.

Регионални избори одржани су у децембру када су побједу поново однијели сепаратисти, али за предсједника није изабран ниједан од предложених кандидата.