latinica  ћирилица
12/05/2018 |  12:35 | Аутор: СРНА

"Још ништа нема од приче са Турском о путу Сарајево-Београд"

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић изјавио је данас да још ништа конкретно нема од приче са Турском о изградњи ауто-пута Сарајево-Београд, али да Република Српска ради на реализацији својих пројеката повезивања са Србијом.
Неђо Трнинић - Фото: РТРС
Неђо ТрнинићФото: РТРС

"Ова прича са Турском још увијек је само прича која се експлатише у јавности, од тога још ништа конкретно нема", рекао је Трнинић за Срну и Радио Републике Српске.

Он је подсјетио да у БиХ нема заједничких ставова о повезивању Сарајева и Београда.

"Република Српска се држи својих стратешких докумената у којима су дефинисани наши пројекти и ту имамо пар праваца који не искључују један други, сви су они нама у плану, прије свега онај правац који се најчешће спомиње у јавности, а то је веза између Источног Срајева преко Пала, Сокоца, Рогатице и Вишеграда до границе са Србијом и даље веза са Коридором 10 и 11", рекао је Трнинић.

Министар саобраћаја и веза Републике Српске додао је да је један од праваца и веза ауто-путем од Вукосавља, преко Брчког и Бијељине до границе са Србијом.

"Постоји и трећи пројкат за који се завршава тендер за израду техничке документације, а то је брзи пут Бијељина - Зворник према Романији, односно веза са коридором од Источног Сарајева", прецизирао је Трнинић.

Према његовим ријечима, то су пројекти од којих Република Српска не одустаје.

"Који ћемо први радити, зависи од наших могућности, неке планиране динамике, али сва три пројекта су нам интересантна и надам се да ћемо сва три пројекта у догледно вријеме да радимо", закључио је Трнинић.

Он је додао да су власници инфраструктуре на својим територијама ентитети, тако да Федерација БиХ /ФБиХ/ не може утицати на дио којим неки пут пролази кроз Републику Српску, нити обрнуто.

Потпредсједник Владе Србије Зорана Михајловић рекла је да Београд очекује да ће турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган током предстојеће посјете Сарајеву разговарати са властима БиХ о ауто-путу Београд-Сарајево.

"Са стране БиХ мора да постоји јасан став и договор", рекла је Михајловићева и додала да ће Србија радити на обје руте кружног ауто-пута Сарајево-Београд /преко Бијељине и преко Вишеграда/