latinica  ћирилица
12/05/2018 |  12:47 ⇒ 15:45 | Аутор: Б92

Лисабон: Вечерас финално вече Евровизије

Финале "Пјесме Евровизије" одржава се вечерас у Лисабону и на њему ће, као представници Србије, наступити Сања Илић и "Балканика".
Евровизија 2018. - Фото: TANJUG, REUTERS, AFP, BETA
Евровизија 2018.Фото: TANJUG, REUTERS, AFP, BETA

Они ће, са пјесмом "Нова деца", изведеном на српском језику, наступити 10. по реду на спектаклу у "Алтис Арени".

У финално вече "Евросонга" пласирало се укупно 26 пјесама. Право гласања, међутим, имају све државе - њих 43 - које су учествовале у такмичењу.

Поред Србије, за прво мјесто вечерас се надмећу: Украјина, Шпанија, Словенија, Литванија, Аустрија, Естонија, Норвешка, Португал, Британија, Њемачка, Албанија, Француска, Чешка, Данска, Аустралија, Финска, Бугарска, Молдавија, Шведска, Мађарска, Израел, Холандија, Ирска, Кипар и Италија.

Претходно су одржана два полуфинала - у уторак и четвртак - када је од укупно 37 пјесама изабрано 20 финалиста. Сања Илић и "Балканика" су се у финале пласирали у другој полуфиналној вечери.

Овогодишње такмичење за "Пјесму Евровизије" је 63. по реду и, под слоганом "All Aboard" ("Укрцавање"), одржава се у Лисабону, пошто је захваљујући побједи Салвадора Собрала, Португал по први пут домаћин тог спектакла и директно се пласирао у финално вече.

Поред домаћина, у финалној вечери, од 2010. године, аутоматски наступају и представници пет држава које дају највећи финансијски допринос Европској радиодифузној унији - Њемачка, Француска, Британија, Шпанија и Италија.