latinica  ћирилица
12/05/2018 |  13:07 ⇒ 13/05/2018 | 11:48 | Аутор: СРНА

Цвијановићева Иванићу: Српска није регионално чудо, али је финансијски стабилна

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је Срни да "нико никада није рекао да је Република Српска 'регионално чудо', већ да је лаж оно што су годинама тврдили Младен Иванић и његов ПДП, као и СДС, упорно најављујући финансијски крах Српске".

"Из године у годину најављивали су како ће престати исплата пензија, како ће изостати плате, како нема инвестиција, како је пропала ИРБ и разне друге бесмислице. И без обзира колико пута их је реалност или пракса демантовала они су настављали са истом причом", рекла је Цвијановићева Срни упитана да прокоментарише изјаву почасног предсједника ПДП-а Младена Иванића да је "узалуд велика прича да је Република Српска регионално чудо, да је све фантастично, да расте БДП кад у једној годину Српску напусти 30.000 људи".

Премијер Српске је нагласила да нико није рекао да је ситуација сјајна, али је чињеница да је у 2017. години забиљежен рекордан број запослених, највећа покривеност увоза извозом у историји Републике, да су трендови добри...

"Што се тиче финансијског стања у Републици Српској, о томе ћемо причати за пар дана у Народној скупштини Републике Српске. Буџет је стабилан, ликвидан, нема кашњења у извршавању обавеза, пензије смо постепено повећавали у претходном периоду за укупно 17,5 одсто и то ћемо наставити, плате ће се такође повећавати, повећавају се средства за подстицаје у пољопривреди са 60 на 71 милион, обезбијеђен је раст основице за личне и породичне инвалиднине од преко 16 одсто укупно, градили су се ауто-путеви, путеви, студентски домови, болнице, школе...

Улазимо у велики циклус реализације пројеката широм Републике Српске у свим нашим општинама, онако како су их оне кандидовале по приоритетима. Уводили смо и нека нова права као што је матерински додатак од 405 КМ мјесечно за незапослене породиље, што би иначе било уведено и годину раније да Иванићева власт у Сарајеву није блокирала средства намијењена Српској", навела је Цвијановићева.

Она је нагласила да је за разлику од актуелне власти у Републици Српској, власт у вријеме када је предводио Младен Иванић остала запамћена као једина у историји Републике која је смањивала пензије исплаћујући их по коефицијенту од 0,57 осто.

"Остаће упамћена и по највећем спољнотрговинском дефициту, по фамозној продаји више од 400 предузећа по укупној цијени од 25 милиона КМ, и по чињеници да ни у једној општини у Републици Српској нису реализовали ниједан стратешки или суштински пројекат", навела је Цвијановићева.

Што се тиче актуелне власти СДС-а и ПДП-а у Сарајеву, премијер Српске је оцијенила да ће "остати запамћени по финансијским блокадама које су вршили према институцијама и грађанима Српске, по издајничкој политици и прављењу уступака према политичком Сарајеву, по игнорантском односу према институцијама Српске, по бесмисленим причама како ћемо постати кандидат за чланство у ЕУ и да ће се то десити по принципу 'ево, само што није', по измишљању прича, заједно са сарајевском кухињом укључујући и поједине амбасаде, о милитаризацији Републике, о паравојним формацијама".

"Република Српска иде узлазном линијом и за разлику од, на примјер Младена Иванића и Вукоте Говедарице, вјерујемо у Републику Српску, у њене институције и њене грађане", поручила је Цвијановићева.