latinica  ћирилица
12/05/2018 |  15:37 ⇒ 13/05/2018 | 08:09 | Аутор: РТРС

У Бијељини обиљежен Дан Војске Републике Српске

Дан Војске Републике Српске обиљежен и у Бијељини, гдје је обиљежен и Дан семберских ратних јединица и Дан Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука. У војном Спомен храму освештане су ратне заставе семберских бригада, а испред споменика палим борцима Семберије постројене јединице.

Војници са заставама семберских јединица дефиловали су улицама Бијељине, а потом постројени испред споменика палим борцима Семберије. Бригаде из Семберије биле су дио Источно-босанског корпуса Војске Републике Српске, који је бројао 20.000 бораца-живот је дало двије хиљаде. Само из Семберије погинуло их је хиљаду.

"Источно-босански корпус који је бранио просторе Мејвице и Семберије је дао велики допринос у одбрани своје зоне, а био је ангажоован и на свим дијеловима ратишта осим херцеговачком", рекао је Будимир Гаврић, пензионисани генерал ВРС.

Вијенце на споменик палим борцима Семберије положили су представници БОРС-а , команданти ратних јединица и представници власти.

"ВРС је у четворогодишњем рату, грађанском, вјерском, испунила своју историјску улогу. Сачували смо народ, већину тероритија и пресудно утицали на стварање наше земље", истиче Миломир Савчић, предсједник Борачке организације Републике Српске.

"Данас је постројено 18 јединица, 17 војске и једна МУП Српске. Окупили смо се да обиљежимо наш свечани дан и сјетимо се погинулих бораца, који су најзаслужнији за стварање наше отаџбине", нагласио је Миодраг Стевановић, предсједник Борачке организације Бијељина.

Обиљежавању Дана Војске, придружили су се и многобројни грађани, у литији из манастира Василија Острошког.

Служећи парастос, владика Фотије поручио је да жртва 30.000 погинулих младића, који су живот дали за Српску, не смије бити заборављена, а да политику треба водити да рата више никад не буде.