latinica  ћирилица
12/05/2018 |  15:55 ⇒ 20:58 | Аутор: РТРС

Фоча: На Православном богословском факултету додијељена признања

Свечано је било и у Фочи, на Православном богословском факултету "Свети Василије Острошки". Додијељена су признања, истакнути успјеси и најављени значајни пројекти.

На Световасилијевској свечаности промовисана су 42 дипломирана теолога. Међу њима ђакон Милош Јањић.

Милош Јањић дипломирани теологкаже да зато треба велики труд, те да су захвални професорима, деканима који су их провели кроз све ове године.

Награђено је седам студената са најбољим просјеком. Један од њих је Стојан Чупић, са просјеком десет.

"Само ово признање ме обавезује да у будућности покажем знатно више одговорности и један виши степен ангажовања", навео је Стојан Чупић студент прве године.

Највише признање – Златна плакета за подршку у развоју факултета, додијељене су директору Секретаријата за вјере Драгану Давидовићу, посланику Данијели Мрда и проректору Источно-сарајевског универзитета Сандри Ивановић.

Подршка неће изостати ни у будућим пројектима – обиљежавању 500 година Горажданске штампарије и 800 година самосталности Српске цркве.

"На нама је, као и на професорима и Влади Републике Српске да то обиљежимо достојанствено, те да покажћемо свијету који квалитет има овај теолошки факултет и Универзитет", рекао је Драган Давидовић директор Секретаријата за вјере.

Настао у тешком времену, прије двадесет четири године, стасао је у препознатљиву образовну и научну институцију.

"Наш факултет на неки начин већ је постао препознатљив и цијењен у академским круговима. Доказ зато је сарадња са бројним факултетима у иностранству", навео  је Владислав Топаловић декан ПБФ.

Митрополит дабробосански Хризостом каже да ће настојати, ако Бог да да се брине и старају да факултет још више напредује у науци.

Молитвено сабрање и освећење кољива и славског колача са бројним вјерницима обављено је у Светосавском храму у Фочи.