latinica  ћирилица
12/05/2018 |  16:23 ⇒ 21:29 | Аутор: РТРС

БиХ у највећем свјетском образовном истраживању о процјени знања ученика

БиХ први пут учествује у ПИСА истраживању, највећем свјетском образовном истраживању о процјени знања и вјештина ученика. Тестирање траје до 25. маја. Како су наши образовни системи функционални биће познато када буду објављени резултати, у децембру 2019. године.

Тестирање обухвата 7.000 петнаестогодишњака у цијелој Босни и Херцеговини у више од 230 школа одабраних методом случајног узорка.

Међу 72 школе у Републици Српској је гиманзија Филип Вишњић у Бијељини у којој су ученици урадили електронски ПИСА тест о читалачкој писмености.

Испитни задаци састоје се од уводног текста засниваног на стварној животној ситуацији или проблему, потом слиједи низ задатака вишеструког избора или питања отвореног типа.

Истраживање се обавља сваке три године и поред читалачке укључује и процјену вјештина и знања из математичке и писмености из природних наука.

Министарство просвјете и културе Републике Српске је саопшило да је организовање ПИСА тестирања важно с обзиром да на објективан начин помаже да се прецизирају недостаци у образовном систему и да утврђује да ли су ученици овладали знањима која им помажу да се сналазе у свакодневном животу.

Циљ је испитати колико су ученици након завршеног обавезног образовања припремљени за даље школовање, укључивање у процес рада и активно учешће у друштву.

ПИСА истраживање, у сарадњи са надлежним образовним властима и школама, проводи Агенција за предшколско, основно и средње образовање, ПИСА центар за БиХ.

БиХ учествује у ПИСА 2018. истраживању, али није чланица Организације за економску сарадњу и развој.

Босна и Херцеговина је приступила програму након залагања ЕУ и новчане подршке за улазну карту.

Како је саопштено из Делегације Евроске уније у БиХ улазна карта за 2017., 2018. и 2019. износи око 200.000 евра.

Према прошлогодишниим резултатима на врху свјетске листе су Сингапур и Јапан, из Европе Естонија, а у нашој регији најбоље знање показали су ученици из Словеније.