latinica  ћирилица
12/05/2018 |  19:07 ⇒ 21:51 | Аутор: РТРС

Инциденти на комеморацији усташама у Блајбургу

У Блајбургу и ове године комеморација усташама није прошла без усташког поздрава и инцидената.

Нападнути су новинати, а извиждан Горан Јандроковић, предсједник хрватског сабора, покровитеља скупа. Приведено је седам лица, а поднесено девет пријава због величања нацизма.

Министар одбране Србије Александар Вулин каже да је Хрватска и овај пут поштовање исказала блајбуршким џелатима, а не јасеновачким жртвама.

Око 15.000 људи учествовало је на комеморацији у Блајбургу, скупу који је протеклих мјесеци био у жижи аустријске јавности због многобројних захтјева да га забране, јер је то, како је више пута наглашено, највећем окупљање профашиста и десничара-екстремиста у Европи.

Желимир Пуљић задарски надбискуп и предсједник Хрватске бискупске конференције каже да је ово окупљање у знаку вјере, молитве и поштовања према жртвама колективног страдања које су како се зна починили партизани по окончању Другог свјетског рата, а које се десетљећима затирало, правдало или умањивало.

Због инцидената, интервенисала је полиција. Са скупа су удаљили мушакарца, који је носио мајицу с натписом "За дом спремни". Хрватски медији јављају и да су поједини учесници скупа вербално вријеђали и напали словеначког и хрватског сниматеља. Аустријска полиција је за овогодишњи скуп пооштрила мјере и забранила увредљива обиљежја. Ипак, историчари сматрају да забрана скупа у Блајбургу није ни била опција.

Александар Раковић историчар истиче да хрватска црква наставља истим путем као и до сада, те да Католичка црква и Ватикан то не могу да зауставе.

Скупу је приуствовао и Драган Човић са делегацијом испред Хрватског народног сабора БиХ, које је супокровитељ скупа.

На десетак километара од мјеста где је одржана комеморација, одржан је и контраскуп, под називом "Не усташама". Сматрају да комеморација у Блајбургу штети њиховом угледу.

На словеначко-аустријској граници забиљежене су километарске колоне, јер су аустријске власти спроводиле строгу граничну контролу.