latinica  ћирилица
12/05/2018 |  20:21 | Аутор: РТРС

Каталонија: Поново није изабран предсједник

Партије које подржавају независност Каталоније поново нису успјеле да изаберу предсједника региона, десет дана прије истека временског рока за формирање нове владе или одржавања нових избора.
Каталонија (Фото Ројтерс/Albert Gea) -
Каталонија (Фото Ројтерс/Albert Gea)

Киму Тори, блиском сараднику бившег предсједника Карлеса Пуђдемона, било је неопходно 68 гласова да би био изабран, али је добио само 66. Међутим, Тора још може бити изабран у другој рунди гласања у понедјељак 14. маја када ће му бити потребна проста већина у парламенту који броји 135 чланова.

Четири посланика странке ЦУП била су уздржана и сутра ће се састати како би донијели одлуку о начину гласања у другој рунди.

У обраћању посланицима Тора је поручио да ће радити на стварању Републике Каталоније и истакао је да је Пуђдемон легитимни лидер региона.

Он је нагласио да је отворен за дијалог са Мадридом док је позвао ЕУ да надгледа преговоре.

Каталонија је у политичкој кризи од када је Шпанија увела директну владавину над регионом након једностраног проглашења независности 27. октобра и распуштања Пуђдемонове Владе.

Регионални избори одржани су у децембру када су побједу поново однијели сепаратисти, али за предсједника није изабран ниједан од предложених кандидата.