X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
13/05/2018 |  10:09 ⇒ 13:09 | Извор: СРНА

Чесима "Златна вила", а награда публике хору "Уна" из Новог Града

Мјешовити хор "Пункт" Прашког конзерваторијума из Чешке побједник је 18. Међународног фестивала хорова "Златна вила", док је награду публике добио Мјешовити хор "Уна" Нови Град.

Диригент хора "Уна" из Новог Града Горан Вулета изјавио је да није очекивао награду публике, због чега су препуни емоција и радосни што је публика препознала њихов труд и рад.

Предсједник жирија Весна Шоуц Тричковић рекла је новинарима да је жири имао веома тежак посао јер је било пуно квалитетних хорова, па је било тешко одвојити оне најбоље.

"Приједор је посљедњих дана славио умјетност и љепоту хорске умјетности, а фестивал је донио изванредне интерпретације, тешке програме и изванредне сценске наступе", рекла је Тричковићева.

Она је додала да хорски пјевачи не би напредовали да нема оваквих фестивала.

Плакету "Златна вила" као награду за врхунске домете у хорском пјевању прати новчана награда од 5.000 КМ, а награду публике новчани износ од 1.500 КМ, чији је овогодишњи спонзор била компанија "Арселор Митал" Приједор.

У жирију су били Весна Шоуц Тричковић, редовни професор на Факултету музичке уметности у Београду, Јозеф Суровик, вишеструко награђивани диригент из Чешке, и Раде Радовић, професор Музичке академије у Источном Сарајеву.

Посебна признања за најбоље изведено дјело старог мајстора, као и најбоље изведену композицију духовне музике додијељена су Мјешовитом хору "Пункт" Прашког конзерваторијума.

Признање за најбоље изведено савремено дјело припало је Мјешовитом хору "Партиум" из мјеста Орадеа у Румунији. Признање за најбоље изведено дјело страног аутора припало је Академском хору "Обилић" Београд, док је за најбоље изведено домаће дјело признање припало Мјешовитом пјевачком збору Студија глазбене умјетности Мостар.

Диригенту Мјешовитог хора "Стив Наумов" из Битоле у Македонији Љубомиру Трифуновском припало је специјано признање за дугогодишњи допринос развоју хорске музике.

Жири је признања за укупан сценски наступ додијелио Омладинском и студентском хору Државног универзитета Иркутск, посебно признање диригенту хора Јурици Петру Петрачу Ораторијски збор цркве Светог Марка "Канторес Санти Марци" Загреб.

Нови концепт фестивала укључио је и додјеле златних, сребрних и бронзаних медаља хоровима у зависности од броја освојених бодова, више наступа хорова и двије вечери дјечијег хорског пјевања "Мала Вила".

У ревијаном дијелу програма синоћ на затварању Фестивала наступио је Попхор "Крсманац", нови хор у породици Академског културно-умјетничког друштва Универзитета у Београду "Бранко Крсмановић".

Извршни организатор 18. Фестивала хорова "Златна вила" је Град Приједор, а покровитељ Министарство просвјете и културе Републике Српске.

Спонзор Награде публике је компанија "Арселор Митал", медијски партнер РТРС, а локални медијски покровитељ је "Козарски вјесник".

Пријатељ Фестивала је Творница кекса и вафла "Мира" Приједор, чланица "Краш" групе.

Овај Фестивал је једна од манифестација којима се обиљежава Дан града Приједора - 16. мај.