latinica  ћирилица
13/05/2018 |  13:33 ⇒ 16:26 | Аутор: СРНА

У Бањалуци отворен Сајам спорта Српске

У Бањалуци је данас отворен Сајам спорта Републике Српске на којем ће бити представљно 20 спортова и 40 спортских савеза из Српске.
Јасмина Давидовић отворила Сајам спорта у Бањалуци - Фото: СРНА
Јасмина Давидовић отворила Сајам спорта у БањалуциФото: СРНА

Током Сајма на теренима ће бити представљени спортски плес, аикидо, кик бокс, рукомет, кошарка, одбојка, тенис, стони тенис, атлетика, џудо, карате, фудбал, гимнастика, џијуџицу, бокс, рвање и теквондо.

Министар породице, омладине и спорта Јасмина Давидовић, која је отворила Сајам, изјавила је да је ово прилика да се међу младима промовише спорт Републике Српске у којој дјелују 43 спортска савеза и више од 1.500 спортских организација, односно спортских клубова и школа спорта.

"То је стварно велики број и ја сам поносна на то да у ситуацији у којој нису добри услови за развој спорта, спорт напредује. То показујемо и бројем клубова и успјесима које наши спортисти постижу", рекла је новинарима Давидовићева.

Она је истакла да је ресорно министарство жељело да што више дјеце види које врсте спорта постоје у Републике Српској, те да се што више укључују у спортске активности.

Давидовићева је изразила очекивање да ће се велики број младих послије овог сајма одлучити за неки од спортова.

Прослављени српски кошаракаш Милан Гуровић рекао је новинарима да је убијеђен да на овом сајму има младих талената који могу кренути његовим стопама.

"Људи преко Дрине су способни за тако нешто. Ми смо генерално расадник талентоване дјеце, тако да мислим да овде постоје момци који могу да направе чак и веће резултате од нас", оцијенио је Гуровић.

Бивша НБА звијезда Радослав Нестеровић рекао је да спорт уједињује и да је Сајам спорта феноменална прилика за дјецу да упознају вршњаке из других градова и начине на које раде.

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић рекао је да се отварањем Сајма спорта наставља богати спортски викенд у Бањалуци, те подсјетио да је јучерашњи полумаратон са десетак хиљада учесника, вјероватно, најевћи спортски догађај ове године у граду на Врбасу.

Радојичић је напоменуо да је Сајам спорта први пут организован у Бањалуци према добром искуству колега из Србије, те да је он прилика да се представе спортски савези и клубови и размијене искуства.

"Град Бањалука, који је ове године европски град спорта, веома је заинтересован за овакве догађаје - промоцију спорта и развој спортске инфраструктуре. Оно што су наши циљеви ове године су изградња спортске инфраструктуре од трим стаза и теретана у природи до нове спортске дворане и проширење база и тренинга, односно понуда посебног пројекта `Спорт у школи`", рекао је Радојичић.

Осим Гуровића и Нестеровића, Сајму спорта присуствују предсједник Спортског савеза Србије Давор Штефанек, предсједник Савеза за школски спорт Србије Жељко Танасковић, актуелни свјетски првак у џудоу Немања Мајдов и тренер џудоа Љубиша Мајдов, који је добио награду за најбољег европског тренера у џудоу.

На педесетак штандова на Бањалучком велесајму биће представљене и спортске високошколске установе, институти за спорт и организације које се баве здравственом заштитом и рехабилитацијом спортиста.

На првом Сајму спорта у Српској представиће се и произвођачи и дистрибутери спортске опреме и произвођачи хране за спортисте.