latinica  ћирилица
14/05/2018 |  07:54 ⇒ 11:34 | Аутор: ТАНЈУГ

СБ УН о Космету: Много критика на рачун Приштине

У Њуорку ће данас бити одржана редовна, тромјесечна сједница Савјета безбједности Уједињених нација посвећена Косову и Метохији, на којој ће Србију представљати министар спољних послова Ивица Дачић.
Савјет безбједности УН-а (Фото: https://pbs.twimg.com) -
Савјет безбједности УН-а (Фото: https://pbs.twimg.com)

На сједници ће бити разматран Извјештај генералног секретара УН о раду УНМИК-а за период од 17. јануара до 15. априла.

Дачић ће у свом излагању дати осврт на Извјештај генералног секретара Уједињених нација о раду УНМИК-а у том периоду, односно, изнијеће оцјену Србије о актуелној ситуацији на Косову и Метохији и дјеловању УНМИК-а, саопштило је Министарство спољних послова Србије.

Генерални секретар свјетске организације Антонио Гутереш у тромјесечном извјештају о Косову наводи да је забринут због знакова погоршања односа између Београда и Приштине, посебно након хапшења директора владине Канцеларије за КиМ Марка Ђурића.

- Дијалог између Београда и Приштине, уз посредовање ЕУ, јесте, како се чини, запао у нови ћорсокак... Апелујем на обје стране да дају нови подстицај дијалогу како би се спровели сви до сада постигнути споразуми - навео је Гутереш.

У извјештају се наводи и да су се у посљедња три мјесеца на Косово вратиле само три особе.

"Забринут сам због знакова погоршања односа између Београда и Приштине, посебно послије хапшења Марка Ђурића, директора Канцеларије за Косово Владе Србије, 26. марта. Позивам обје стране да избјегну провокативне акције и уздрже се од запаљивих изјава", наводи се у извјештају генералног секретара УН Антонија Гутереша.

Гутереш је упозорио и да понашање косовске полиције током акције хапшења Марка Ђурића, у којој је неколико особа повријеђено, представља "разлог за бригу" и позвао на "детаљну истрагу" о том догађају, наводећи да су потребне "корективне мјере" везане за кршење људских права.

Шеф УН је изразио забринутост и због спорости истраге о убиству једног од лидера Срба са сјевера Косова - Оливера Ивановића, наводећи да "међусобне сумње и осјећај несигурности представљају препреку у изградњи повјерења међу заједницама на Косову".

Гутереш је, истовремено, поздравио одлуку косовског парламента да ратификује споразум о демаркацији са Црног Гором, упозоравајући на опструкције појединих посланика.

Први човек УН је навео и да су се у три мјесеца, на која се односи његов нови извјештај, на Косово вратиле свега три особе из редова неалбанаца.

У дијелу извјештаја који се односи на активности Еулекса, наводи се да су истражитељи Специјалног суда за злочине, које су током сукоба починили припадници тзв. Ослободилачке војске Косова, наставили истрагу о наводима везаним за "нехуман однос и нелегалну трговину људским органима".

У извјештају, међутим, нема нових детаља о току истраге или о почетку суђења пред Специјалним судом.

Претходних неколико сједница СБ УН о Косову протекло је, махом, у оштрој расправи о будућем формату одржавања ових сједница, при чему се Британија, САД и Француска залажу да се расправе о Косову, са садашње четири годишње, прореде на двије.