latinica  ћирилица
14/05/2018 |  08:38 ⇒ 10:55 | Аутор: СРНА

Арлов: Апел локалним заједницама да у јуну приме дјецу са Космета

Предсједник Одбора за помоћ Србима на Косову и Метохији Милорад Арлов позвао је данас локалне заједнице у Републици Српској да прихвате 50 дјеце из Зубиног Потока која би у јуну требало да бораве у породицама у братској општини Петрово, али оне нису у могућности да их приме јер је ово мјесто недавно задесила поплава.
Арлов са породицом Кошевић (Фото: ТВ Мост) -
Арлов са породицом Кошевић (Фото: ТВ Мост)

Арлов је подсјетио да је мјештане Петрова 6. маја задесила поплава, због чега је ова општина одустала од овогодишњег пројекта "Спојимо дјецу Косова и Метохије и Републике Српске" који се организује седми пут.

Он је рекао Срни да Петрово годинама учествује у пројекту и прихвата дјецу из Зубиног Потока са којим је братска општина од 2013. године.

Арлов је позвао локалне заједнице у Српској да учествују у пројекту од 16. до 23. јуна и да угосте 50 ученика и четири вође пута из Зубиног Потока,

Према његовим ријечима, ове године у 19 градова Републике Српске стиже са Косова и Метохије укупно 900 дјеце у пратњи 80 просвјетних радника.

Арлов, који борави на Космету од 12. до 15. маја, уручио је 350 евра помоћи седамдесетогодишњој Коси Кошевић која живи са два сина у селу Вараге у Зубином Потоку.

"Коса је 1995. године током акције хрватске војске `Олуја` избјегла из Бенковца и живи скоро 23 године у Зубином Потоку. Велика трагедија задесила је ову породицу која живи у веома тешким условима. Дошла је са четворо дјеце, најстарији син погинуо јој је 1999. године, а кћерка умрла. Има још двојицу болесних синова", каже Арлов.

Арлов је најавио да ће сутра у Косовској Митровици Одбор уручити за шесторо дјеце стипендије вриједне укупно 2.400 евра, а новац је прикупљен захваљујући хуманим људима из Републике Српске.