latinica  ћирилица
14/05/2018 |  11:53 | Аутор: Независне

Бањалука- Ускоро први Фестивал књижевности "Императив"

Прво издање Фестивала књижевности "Императив", у организацији истоименог удружења за промоцију и популаризацију књижевности, биће одржано од 30. маја до 3. јуна у Културном центру Бански двор у Бањалуци.
Бански двор, Бања Лука - Фото: РТРС
Бански двор, Бања ЛукаФото: РТРС

Током пет фестивалских дана, у Банском двору, читалачка публика ће имати прилику да присуствује промоцијама књига гостујућих писаца са простора бивше Југославије, промоцијама чак 12 издавачких кућа, које ће представити свој рад и понудити публици нова издања по приступачним сајамским цијенама, поетским вечерима, салону за дјецу, стрип салону, програму "дигитална књижевност", часовима креативног писања, радионицама...

Осим бањалучких писаца Тање Ступар-Трифуновић, Ранка Рисојевића, Берислава Благојевића и Данијела Гатарића, те осталих бх.градова, гостоваће и књижевници из Србије, Црне Горе, Хрватске.

Наиме, звијезде фестивала су Марко Вигњевић и Иван Токин из Србије, Деннис Гратз и Ахмед Бурић из БиХ, Стефан Бошковић и Огњен Спахић из Црне Горе, те Анте Томић и Дамир Пилић из Хрватске.

Да књижевност није привилегија искључиво прозаиста током трајања "Императива" доказаће и пјесници: Драшко Сикимић, Ана Марија Грбић, Марко Томаш, Ивана Симић-Бодирожић, Саша Гашић.

Организатори фестивала су се постарали да буду заступљени и представници модерне форме изражавања путем интернета, те ће се бањалучкој публици представити блогери и писци који ће уз читање својих текстова пуштати музику која их инспирише док пишу. Неки од учесника су Гроф Ђураз, Владимир Скочајић Скоча, Ана Колар, Блогдан, Горан Стојичић.

"Организација једног оваквог фестивала изузетно је важна, јер осим тога што допуњава културну понуду Републике Српске, пружа домаћим ауторима могућност афирмације и позиционира наше писце на регионалној сцени. Упркос подацима како се књиге не читају довољно, што је неспорно, људи данас ипак читају. Публика чита, жели чути ауторе, жели живу ријеч, живу књижевност", казала је Санела Бабић, директорица овог фестивала.

Александра Маџар, портпаролка фестивала, каже да је "Императив" усмјерен ка више категорија друштва.

"Прва од њих су грађани Бањалуке и околине који ће током реализације пројекта моћи да учествују у разговорима са писцима, гостима фестивала. Овај аспект значајан је као промоција културних дешавања која нису довољно честа у Српској, те као валидан додатак тренутној туристичкој понуди града и Републике", наводи Маџарева.