X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
14/05/2018 |  12:22 ⇒ 12:23 | Аутор: СРНА

Паоло Али: У бомбардовању 1999. вјероватно било грешака

Предсједник Парламентарне скупштине НАТО-а Паоло Али изјавио да Алијанса у потпуности разумије зашто се јавно мњење у Србији противи уласку у НАТО, имајући у виду бомбардовање 1999. године у којем је, како је рекао, вјероватно било грешака.
НАТО бомбардовао Југославију - Фото: nezavisne novine
НАТО бомбардовао ЈугославијуФото: nezavisne novine

"То што се догодило 1999. године јасно је урезано у памћење грађана Србије. Вјероватно би ствари биле другачије да је претходно обезбијеђена резолуција Савјета безбједности УН, али не смијемо заборавити шта се дешавало током владавине Слободана Милошевића. Вјероватно је било грешака, али мислим да је ситуација овдје била заиста драматична", рекао је Али.

Али је навео да Алијанса поштује одлуку Србије да не буде чланица НАТО-а, јер разумије да је такво расположење грађана, али да веома цијени то што Србија са Алијансом сарађује у безбједносним питањима.

"Није неопходно да се Србија у овом тренутку придружи НАТО-у. Можда ће до тога доћи у будућности, али то зависи од грађана Србије, а не од НАТО-а. НАТО увијек прихвата захтјеве за чланство, као што је то био случај са другим државама у региону", рекао је Али за Радио "Слободна Европа".

Он је истакао да би НАТО у будућности желио да види Србију као чланицу Алијансе јер је она "веома битан играч када је ријеч о безбједности на западном Балкану", али да Алијанса нема проблем с тим да Србија остане војно неутрална.

"У Европи постоје и друге земље које нису чланице НАТО-а због своје војне неутралности, као што су Финска, Шведска, Аустрија, Швајцарска. НАТО сарађује и са тим земљама", навео је Али.

Он је истакао да је Србија веома стабилна држава у поређењу са осталим земљама региона и да је извор стабилности на западном Балкану, што је важно не само за НАТО, већ и за Европу.

Али, који је недавно боравио у посјети Београду, каже да НАТО-у не смета војна сарадња Србије са Русијом, преноси РТС.

"НАТО цијени чињеницу да већину војних вјежби Србија организује управо са НАТО-ом. Србија има слободу да учествује у војним вјежбама са Русијом или било којом другом земљом. Цијенимо то што Србија одржава равнотежу у смислу што са једне стране има добре односе са Русијом, а с друге стране има одличну сарадњу са НАТО", рекао је Али.