latinica  ћирилица
14/05/2018 |  15:42 | Аутор: СРНА

Свједочења на суђењу Алминку Исламовићу

У наставку суђења Алминку Исламовићу за ратни злочин над српским цивилима на подручју Брода 1992. године, свједок Тужилаштва БиХ Слободан Констадиновић испричао је да је ухапшен у марту 1992. године и одведен у Славонски Брод, гдје је у Радничком дому провео 21 дан.
Суд БиХ - Фото: РТРС
Суд БиХФото: РТРС

Констадиновић је рекао да су 16. марта 1992. године његову кућу у Броду опколили војници Хрватског вијећа одбране, међу којима је препознао Блажена Кљајића, Перу и Драгу Маринића, те Алминка Исламовића, којег је знао од дјетињства.

"Већина тих војника ми је била непозната. Дошли су код мене и тражили оружје јер су сумњали да сам потенцијални снајпериста. Наравно да ништа нису нашли. Пуцали су по кући, а ја сам везан лежао на земљи", навео је свједок.

Констадиновић је додао да га је тада неко кундаком ударио у леђа, али сматра да то није био Исламовић.

Свједок је рекао да су војници узели његов аутомобил којим су га оптужени и Перо Маринић одвезли у Раднички дом у Славонском Броду, те додао да га нико није тукао и малтретирао.

Свједок Алекса Гојковић рекао је да му је Алминко Исламовић пријатељ од прије рата, те да му је његов дјед, Стеван Гојковић, испричао како му је Исламовић помогао да изађе из притвора.

Свједок је рекао да су дједа, који је тада имао 78 година, 10. маја 1992. године у његовом селу Клакар Горњи ухапсили припадници ХВО-а и одвели у полицијску станицу у Броду, у којој је провео 12 дана.

"Брат и ја смо покушавали сазнати шта се с њим десило. У међувремену, Исламовић га је препознао и са Армином Матињанином извео без знања војне полиције. Дјед је неколико дана провео код Исламовића, а онда код Матињанина. Иако дјед није имао никакве документе, Исламовић га је предао нашој родбини која је живјела у Хрватској одакле се, након пет мјесеци, вратио у своје село", испричао је Гојковић.

Исламовић је оптужен да је као некадашњи припадник и командир Војне полиције 101. брдске бригаде Хрватског вијећа одбране /ХВО/, од марта до октобра 1992. године, учествовао у хапшењу, убијању, психичком и физичком малтретирању српских цивила.

На терет му је стављено и одвођење заточених на принудни рад, као и паљење и пљачкање њихове имовине, али и уништавање вјерских, културних и историјских споменика.

Наставак суђења заказан је за 28. мај.