latinica  ћирилица
14/05/2018 |  16:14 ⇒ 22:38 | Аутор: РТРС

Приједлог Ребаланса буџета, увећаног за 87 милиона, пред посланицима у НСРС

Приједлог Ребаланса буџета, увећаног за 87 милиона марака, сутра ће се наћи пред посланицима у парламенту Српске. То је потврда финансијске стабилности, оцјена је економиста. Док власт тврди да је ребаланс добра ствар, јер ће значајан дио новца бити усмјерен у капитална улагања, опозиција поручује да он не показује како ће новац тачно бити утрошен.

Повећање пореза на доходак и добит, индиректних пореза и доприноса за ПИО, највише су допринијели да ребаланс буде већи за 87 милиона марака. Наредни кораци већ су дефинисани - између осталих значајанија капитална улагања.

“Улагања се односе на изградњу школа, спортских терена, инфраструктурне пројекте - водоводе у малим сеоским срединама и читав низ пројеката које су општине Влади достављале по рангу", рекла је предсједница Владе Жељка Цвијановић.

Поред већ планираног повећања пензија од два одсто, након ребаланса, тврде у Влади, слиједи ново повећање. Најзначајније промјене су додатна средства за пољопривреду, здравство, Фонд ПИО.

“Добро ће нам доћи тих 11 милиона. Та средства ће бити директно усмјерена у пољопривредну производњу, један дио у противградну заштиту, а један дио у регресирану нафту. То још увијек није оних шест одсто, али можемо бити задовољни што је Влада разумјела наше проблеме", истакао је предсједник пољопривредних-мљекара Републике Српске Владимир Усорац.

Зоран Тегелтија, министар финансија Републике Српске, каже да ће Фонд ПИО бити повећан за 10 милиона КМ.
“Са десет милиона марака који су ребалансом планирани за ПИО ствара се претпоставка да се на неки начин може помоћи пензионерској популацији", нагласио је Тегелтија.

Ове године, неуобичајено, о ребалансу се расправља већ у петом мјесецу. Због тога, упозорава стручна јавност, треба бити врло опрезан јер би касније могло доћи до пада прихода.

У Влади кажу да Српска у посљедње три године има позитиван финансијски раст, што је показатељ, тврде, да смо изашли из кризног периода.

"Суфицит према плану овог ребаланса ће се у највећем дијелу користити за отплату дугова и за измирење обавеза из ранијег периода, што се свакако може окарактерисати као позитиван процес", изјавио је Миленко Крајишник, предсједник Фискалног савјета. 

Да ли исто мисле и посланици, јавност ће чути током сутрашње расправе у парламенту.

"Добро је што се на вријеме кренуло са ребалансом буџета и што се увидјело да имамо вишка средстава. Очекујем сутра конструктивну расправу. Чак не вјерујем да ће дуго и трајати”, нагласио је предсједник НСРС Недељко Чубриловић.

Мај је, а прва црта испод овогодишњег буџета већ је подвучена. Вишка, јасно је, има. Како ће он бити потрошен, власт и опозиција имају различито мишљење.