latinica  ћирилица
14/05/2018 |  16:14 ⇒ 20:33 | Аутор: РТРС

У Станарима промовисана Крњинска јагода

Домаћа свјежа Крњинска јагода први пут промовисана је као производ удружених пољопривредника из Станара. Резултат је то десетомјесечног пилот пројекта који ће бити проширен и на добојску општину.

Јагоде у Станарима родиле су богато. Вриједни пољопривредници за промоцију и дегустацију домаћег производа убрали су прву тону. Очекују више од 20. Миладинко Ковачевић на свом имању засадио је око 11.400 садница.

"Како смо кренули, добро је испало. Кренули смо као аматери, али чини ми се да смо изашли као професионалци", истиче Ковачевић.

Неискусни у овом послу, учили су, кажу, успут. У пилот пројекат укључило се шест домаћинстава. На десет дунума засадили су око 44.000 фриго садница јагоде, а потом их заштитили пластеницима или ниским тунелима. Припремљене за тржиште јагоде су у паковањима и са дакларацијом, па се тачно зна на чијем су газдинству узгојене. Први пут наћи ће се и у неким трговачким ланцима.

"Крњинска јагода је рађена по свим нормативима органске производње, с тим само што не можемо то доказати на папиру јер немамо цертификата, али смо ушли у процес сертификацију и надам се до идуће године да ћемо и то завршити", каже Михајло Гаврић из Удружења пољопривредника "Пољопривредник" из Станара.

Да производња јагода на Крњину има перспективу показују и купци који предност дају домаћим произвођачима.

"У продавници јагоде дођу из далека, не знамо ни чиме је прскано и док донесеш кући, оно није у реду. Ове домаће знам да сам купила овдје од од наших произвођача, а тамо не знам ни чије су", каже један купац.

Цијели пилот пројекат подржала је и општина Станари. Набавила је комплетан садни материјал. То је тек почетак, кажу пољопривредници из Станара. План је проширење производних капацитета, али и повезивање са произвођачима добојске општине. Размишљају и о набавци хладњаче, а не бјеже ни од прераде, па су поједини опрему већ набавили.