latinica  ћирилица
14/05/2018 |  16:52 ⇒ 18:48 | Аутор: СРНА

Повећан број илегалних миграната - дневно их у БиХ уђе око 150

Број илегалних миграната који улазе у БиХ из мјесеца у мјесец се повећава и достигао је број око 150 дневно, због чега ће Савјет министара сутра усвојити акционе планове за њихов што хитнији прихват и збрињавање уз поштовање свих међународних конвенција, речено је након састанка Координационог тијела за питање миграција.
Састанак Координационог тијела за питање миграција у БиХ - Фото: СРНА
Састанак Координационог тијела за питање миграција у БиХФото: СРНА

Истичући да је почетком маја рута миграција која води преко БиХ постала посебно интересантна и да је број дневних улазака са 60 дневно прешао 100 предсједавајући Савјета министара Денис Звиздић рекао је да БиХ жели да задржи хуман однос према мигрантима, али и безбједност.

Звиздић је на конференцији за новинаре рекао да се илегални мигранти доминантно налазе на подручју Сарајевског и Унско-санског кантона у федерацији БиХ.

"Потребно је пронаћи адекватан смјештај за тренутне и будуће мигранте", изјавио је предсједавајући Савјета министара у Сарајеву, додавши да БиХ тренутно располаже објектима у којима има слободних мјеста за хумани смјештај илегалних миграната који су тренутно на отвореном.

Према његовим ријечима, БиХ ће у вези са мигрантском кризом наставити рад са земљама у окружењу - Србијом и Црном Гором, побољшати контролу границе те материјално и кадровско ојачати Граничну полицију и Службу за послове са странцима.

Он је најавио да би Савјет министара на сутрашњој сједници у Сарајеву требало да усвоји акционе и друге планове са прецизним активностима, носиоцима и роковима за њихову реализацију у вези са суочавање са мигрантском кризом.

Звиздић је додао да се у томе очекује помоћ организација ЕУ и УН попут оне када су се са мигрантском кризом суочили Србија и Македонија - стручну, техничку, али и финансијску за изградњу смјештајних капацитета, пружање здравствене заштите, обезбјеђивање образовања.

Министар за људска права и избјеглице Семиха Боровац изјавила је да ће на сутрашњој сједници Савјета министара ово министарство понудити да се врата избјегличког центра у Салаковцу отворе за илегалне мигранте, у првом реду за породице са дјецом и дјецу без родитељског старања.

"Понудићемо да се овај избјеглички центар претвори у привремени центар за тражиоце азила", рекла је Боровчева наводећи да је Салаковац спреман да одмах смјести 296 лица.

Истичући да је за збрињавање илегалних миграната потребна међународна помоћ, Боровчева је најавила да ће БиХ активирати фонд за мигранте којем је приступила крајем 2016. године и тако повући значајна средства из овог Фонда.

Директор Службе за послове са странцима Слободан Ујић рекао је да је ова служба у стању да региструје све илегалне мигранте.

Консултативном састанку у вези са мигрантском кризом који је сазвао Звиздић присуствовали су министри и замјеници ресорних министарстава БиХ, омбудсмани БиХ, представници Граничне полиције и Службе за послове са странцима те амбасадор САД Морин Кормак, представници амбасада Нјемачке, Италије и Грчке те Међународне организације за миграције и УНХЦР-а.