latinica  ћирилица
14/05/2018 |  18:09 | Аутор: СРНА

Дачић: Спровести све договорено из бриселског споразума

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас на сједници Савјета безбједности УН у Њујорку да је потребно спровести све што је договорено између Београда и Приштине без додатних условљавања.
Ивица Дачић - Фото: ТАНЈУГ
Ивица ДачићФото: ТАНЈУГ

Дачић је на сједници посвећеној тромјесечном извјештају о Косову и Метохији истакао и да за сва неријешена питања треба пронаћи рјешења искључиво путем дијалога.

Он је оцијенио и да Приштина нема истинску намјеру да испуни своје обавезе из бриселског споразума, већ да га на најгрубљи начин крши.

"Зато је важно да се данас у Савету безбедности чује јединствен став да формирање Заједнице српских општина више не може и не сме да чека. И не могу се притом понављати позиви обема странама да испуне преузете обавезе јер је једна страна то већ учинила, а друга није", рекао је Дачић.

Према његовим ријечима, изјаве представника Приштине, попут најновије да ће формирање ЗСО бити условљено добијањем "столице" у УН, само потврђују да Приштина нема истинску намјеру да испуни своје обавезе из бриселског споразума.

"Са жаљењем морам да констатујем да је шеф Канцеларије ЕУ у Приштини, излазећи из оквира свог мандата, изразила подршку оваквој платформи Приштине", рекао је он.

Дачић је навео и да званични Београд оправдано сумња у искреност Приштина која са закашњењем од пет година улази у овај процес, упркос декларативним најавама да ће бити предузете одређене активности у вези са ЗСО.

"Страхујемо да је реч о још једном политичком маневру чији је циљ смањење међународног притиска, а не истинској спремности да се коначно испуне преузете обавезе", рекао је Дачић.

Он је оцијенио да је ситуација на Косову и Метохији и даље нестабилна и да је међународно присуство више него потребно.

Дачић је критиковао чланице Савјета безбједности УН које траже промјену формата у којем се одржавају сједнице о Косову и Метохији.

"Настојања да се смањи УНМИК и његов буџет, промени његов мандат, прореде седнице Савета безбедности... никако не доприносе стварању повољне климе за остваривање ових циљева", рекао је Дачић.

Према његовим ријечима, то само уноси додатне несугласице како међу чланицама Савјета безбједности, тако и између Београда и Приштине.

"Како би се обезбедило придржавање договора, олакшала примена бриселског споразума, одржала стабилности и успоставила владавина права на Косову и Метохији, од суштинске важности је међународно присуство", рекао је Дачић.

Шеф српске дипломатије нагласио је и да је "у том смислу неопходно задржати досадашњи обим надлежности ЕУЛЕКС-а", као и да се у потенцијалне измјене мандата те мисије мора укључити и Савјет безбједности УН.

"Свака промена у раду ЕУЛЕКС-а утиче и на ангажман других међународних мисија /КФОР, УНМИК, ОМИК/ и захтева измену у раду тих мисија у складу са очувањем функционалности међународног присуства", рекао је он.

Дачић је подржао позив генералног секретара УН Антонија Гутереса за темељну истрагу догађаја од 26. марта, када је ухапшен шеф Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић.