latinica  ћирилица
14/05/2018 |  18:56 | Аутор: ТАНЈУГ

Вучић: Косовско питање једина права препрека на путу ка ЕУ

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да косовско питање остаје велика препрека на путу Србије ка чланству у Европској унији и позвао Приштину на уступке.
Александар Вучић (Фото:Tanjug / Rade Prelić) -
Александар Вучић (Фото:Tanjug / Rade Prelić)

"Једини велики проблем који видим као праву препреку на нашем европском путу јесте косовско питање", рекао је Вучић у интервјуу за АФП који је пренио Јаху њуз.

 У тексту се наводи да Србија, која се нада да ће у ЕУ ући 2025. када и Црна Гора, одбија да призна независност коју је Приштина прогласила 2008. и на Косово гледа као на своју јужну покрајину.

Додаје се и да је Брисел јасно ставио до знања Београду и Приштини да се приступање ЕУ неће десити све док се односи не нормализују правно обавезујућим документом.

"На крају крајева, све се односи на Косово, око тога да ли ћемо моћи то да учинимо или не. И наравно, више се односи на Србе, али такође и на другу страну, и они морају да добију снажну поруку од ЕУ и Запада да и они такође морају да начине одређене уступке", поручио Вучић у интервјуу вођеном на енглеском језику који су пренели француски и други светски медији.

У тексту се подсећа да је дијалог у Бриселу "закочен" пошто Приштина није дозволила српској мањини на Косову да формира заједницу општина у којој чине већину.

Наводи се да је српски председник оценио да косовски Албанци нису спремни на било какве уступке.

"Они мисле да је време да Србија призна пуну независност Косова и то је то. Да не треба да чине ништа у вези са Србима, у вези са Србијом и да само треба да чекају. Ја нисам спреман да причам о конкретним појмовима, али они морају да начине одређене уступке у правом смислу те речи. Уколико су спремни на то, можемо нешто да постигнемо, уколико нису спремни, то ће бити веома лоше вести за све нас", казао је Вучић.

У тексту се наводи да је министар спољних послова Србије Ивица Дачић међу онима који су предложили Албанцима размјену насељене јужне српске територије за сјевер Косова, гдје су Срби већина, и подсјећа да Вучић никада није јавно подржао ту идеју.

Наводи се да је међународна заједница ову идеју окарактерисала као опасну, али да је Вучић за АФП рекао да је "најопасније имати замрзнути сукоб зато што би једног дана неко могао да га одмрзне".

"Ја слушам да на Западу причају да би то било најгоре рјешење зато што би отворило Пандорину кутију, али су западне земље отвориле Пандорину кутију прије десет година признавањем Косова као независне државе", казао је Вучић.

У тексту се наводи да ће, поред рјешавања косовског питања, за улазак у ЕУ од Србије бити затражено да усклади спољну политику са 28-чланим блоком, укључујући и део који се односи на српског блиског савезника, Русију.

Подсјећа се да је Вучић у више наврата поновио да Србија неће слиједити ЕУ у увођењу санкција Русији и оцјењује да српски предсједник не дјелује забринуто у вези са линијом ЕУ према Русији.

"Ми морамо да се ускладимо са политиком ЕУ непосредно прије уласка у Европску унију, а по најбољем сценарију за нас то ће бити у року од седам година и надам се да ће до тада у свијету бити потпуно другачија ситуација", указао је Вучић.