latinica  ћирилица
15/05/2018 |  08:13 ⇒ 08:17 | Аутор: СРНА

"Вечерњаков печат": Четири фудбалска селектора личности године

За личност године у избору "Вечерњег листа БиХ" проглашена су четворица фудбалских селектора поријеклом из БиХ - Златко Далић, Вахид Халилхоџић, Владимир Петковић и Младен Крстајић, који предводе селекције Хрватске, Јапана, Швајцарске и Србије, учеснице Свјетског првенства у Русији.
Мостар: "17. Вечерњаков печат" - Фото: СРНА
Мостар: "17. Вечерњаков печат"Фото: СРНА

Младен Крстајић у обраћању на синоћњој манифестацији у Мостару захвалио је за признање.

"Долазим из Зенице и стицајем околности сам прешао у Србију, али сам у мом `Челику` почео тренирати фудбал. Тренерски посао радим из љубави", рекао је селектор Србије.

Халилхоџић, селектор Јапана, кроз сузе је рекао да је након 21 годину дошао на мостарски Рондо гдје је била његова кућа и гдје је живио.

"Ово је мој град и не треба га дијелити. Три народа треба да нађу дијалог и начин суживота. То тражи цијели свијет. Било је ружних ствари, али требамо да градимо мостове помирења", додао је Халилхоџић.

Селектор хрватске репрезентације Златко Далић навео је да је као дјечак отишао из родног Ливна за својим сновима.

"Мој пут је био тежак, али уз Божију помоћ и подршку породице своје снове сам остварио. Надам се да ћемо заједно градити бољу будућност и да нећемо морати одлазити са своје родне груде", рекао је Далић.

Владимир Петковић послао је видео-поруку из Швајцарске, наводећи да му је јако драго што га земљаци нису заборавили.

Главни уредник "Вечерњег листа" Јозо Павковић у образложењу награде је рекао да су четворица грађана БиХ, и то Хрват, Србин, Бошњак и остали остварили свјетски успјех.

"Свјетски, а наши. Ово је слика успјешне, позитивне БиХ. Оно што је успјело њима у дијАспори није нама у овој земљи", рекао је Павковић.

"Вечерњи лист" је у Хрватском дому херцега Стјепана Косаче у Мостару организовао 17. манифестацију избора личности године поД називом "Вечерњаков печат", а награде су додијељене у 15 категорија.

"Вечерњаков печат" за промотера европских вриједности добила је предсједник Хрватске Колинда Грабар Китаровић.

Китаровићева је рекла да је ово признање и Хрватској која је подржава и наставиће да подржава БиХ на европском путу и улагаће у људе и заједништво.

"Ова манифестација одржава се под називом `Европско прољеће`, а оно је управо потребно БиХ. ЕУ мора знати да јој треба БиХ", рекла је Китаровићева и позвала све младе да остану у БиХ.

Начелник општине Прњавор Дарко Томаш добитник је "Вечерњаковог печата" за локалног лидера.

Томаш је рекао да је ово награда свим његовим сарадницима и свим грађанима општине Прњавор без чије подршке не би могао да ради свој посао.

"У Прњавору сложно живе сва три конститутивна народа и припадници 13 националних мањина. То је мјесто гдје живи 39.000 добрих људи и лијепих жена", рекао је Томаш и нагласио да ће награду схватити као захтјев да свој посао ради још одговорније и преданије.

У категорији "Наше горе лист", награду је добио Паво Зубак, угледни хрватски привредник који је у врху удружења Хрвата из БиХ "Прстен".

Печат за спортисту године добио је тенисер Дамир Џумхур, а "Вечерњаков печат" за спортски успјех додијељен је прослављеном играчу и тренеру Блажу Слишковићу, који је с мостарским Фудбалским клубом "Зрињски" повезао двије титуле првака БиХ у фудбалу.

Награду "Вечерњаков печат" за међуполитички дијалог добила је министар финансија Федерације БиХ Јелка Милићевић која је нагласила да је међуполитички дијалог најважнији и да он треба да створи бољу политичку климу у БиХ.

Награду у категорији јавне управе добио је директор Координације полицијских тијела БиХ Мирсад Вилић.

"Вечерњаков" жири је "Печат" за категорији "Понос БиХ" додијелио постхумно Агану Хоџићу, хуманитарцу који је животну уштеђевину оставио сиромашнима.

Награду је преузела Зилха Шета из Народне кухиње "Стари Град" у Сарајеву.

Свештеник Српске православне цркве из Чапљине Марко Гојачић добио је "Печат" за међурелигијски дијалог.

"Част ми је што сам вечерас с добрим људима. Ова награда ми пуно значи и желио бих да је подијелим са породицом и мојом браћом свештеницима из долине Неретве и мојим народом из Чапљине", рекао је Гојачић.

"Печат" за "Успјех БиХ" заслужиле су сестре Чуљак које су прије 33 године остале без поткољеница због промрзлина, а чија је инспиративна прича послужила за снимање филма ове године.

За подухват године признање је отишло у руке Дајане Ђурић, високообразоване димњачарке из реда ромске популације која се бори за права свог народа.

Ђурићева је врло емотивно прихватила награду и поручила младим да не напуштају БиХ, да у њој раде и образују се. "За мене ова награда значи да се рад и труд исплате", рекла је Дајана, која је позвала политичаре да се побрину и за равноправност Рома у БиХ.

"Културни" печат отишао је у руке познатом сликару Сафету Зецу.

Шефу клинике за опекотине, реконструктивну, пластичну и хирургију шаке болнице "Богенхаусен" у Минхену Миломиру Нинковићу уручен је "Вечерњаков печат" за медицину.

За привредника године "Вечерњи лист" је изабрао првог човјека прехрамбене "АС групе" Русмира Хрвића.

Хрвић је рекао да је велика част добити ово признање и захвалио својим радницима и сарадницима за које је рекао да су заједно с њим заслужни за награду.

Посебно признање "Вечерњи лист" добио је и директор Управе за индиректно опорезивање БиХ Миро Џакула због доприноса финансијској стабилности БиХ.

Посебно признање "Вечерњег листа" за допринос европским интеграцијама БиХ добила је Делегација ЕУ у БиХ, а награду је преузео шеф Делегације ЕУ у БиХ Ларс-Гунар Вигемарк.

"Имате сјајну земљу и много сјајних људи. Вјерујем да ћете успјети", рекао је Вигемарк.

Манифестацији су присуствовали бројни званичници са свих нивоа власти БиХ међу којима предсједник Републике Српске Милорад Додик, хрватски члан Предсједништва БиХ Драган Човић, предсједник Хрватске Колинда Грабар Китаровић, предсједник Федерације БиХ Маринко Чавара, замјеник предсједавајућег Представничког дома парламента БиХ Борана Кришто, Вигемарк, високи представник у БиХ Валентин Инцко, представници дипломастког кора у БиХ, те бројни привредници и представници културног и јавног живота.

Човић је рекао да је овај догађај одавно прерастао Мостар, Херцеговину и БиХ те да је ово прилика да се размишља о љепшим темама и бољој будућности.

На манифестацији "Вечерњаков печат" наступиле су и бројне музичке звијезде међу којима Јелена Томашевић, Јелена Розга, бенд "Диванхана", македонска звијезда Давид Темелков, шпанска звијезда Маyца Теба, оркестри из Новог Сада и Мостара.