latinica  ћирилица
15/05/2018 |  08:20 ⇒ 17:15 | Аутор: РТРС

Додик: Мене може да се ријеши једино народ, а СНСД је апсолутни побједник

Предсједник Републике Српске и лидер СНСД-а Милорад Додик увјерен је у апсолутну побједу СНСД-а на општим изборима у октобру, те је са предсједником ХДЗ-а БиХ Драганом Човићем синоћ у Мостару чак договорио коалицију након избора и формирање власти на нивоу БиХ.
Милорад Додик (Фото: Спутњик) -
Милорад Додик (Фото: Спутњик)

У интервјуу за Топ Портал, Додик је говорио о политичкој ситуацији, проблемима, подметањима, изборима, мигрансткој кризи, о томе ко ће бити кандидат за предсједника Републике Српске, али и односима с Вучићем.

Интервју преносимо у цијелости:

У Мостар сте стигли из Београда гдје сте се састали са предсједником Србије Александром Вучићем. Шта су биле теме разговора?

- То су наше редовне консултације. Разговарали смо и о његовој посјети Мостару и Херцеговини и пројектима који су тада договорени, начину како ћемо их реализовати. Разговарали смо и о великим политичким питањима попут Косова. Ја сам га информисао да су овдје расписани избори и објаснио му атмосферу у Републици Српској и БиХ. Његов интерес за стање и стабилност овдје је увијек изражен и то је поновљено и овог пута. Србија као држава поштује Дејтонски споразум и уставни поредак БиХ. Србија у континуитету помаже Републику Српску. У два наврата Србија је уплатила по пет милиона евра, а биће реализовани и неки пројекти за наш народ у Мостару.

Када говоримо о односу с Вучићем, не могу а да Вас не упитам да прокоментаришете учестале иступе разних аналитичара и појединих политичара да "Запад од Вучића тражи да се ријеши Додика".

- Мене може да се ријеши једино народ. Апсолутно је јасно да су то спекулације. Наша сарадња је коректна. Вучић поштује вољу народа. У том погледу Србија се неће мијешати у изборни процес и Србији је стало до стабилности у Републици Српској.

О изборима сте управо разговарали и са предсједником ХДЗ-а Драганом Човићем с којим сте договорили коалицију након избора. Ако знамо да сте након прошлих избора са Човићем били договорили коалицију и рекли да су СНСД и ХДЗ матрица за формирање власти, а знамо да то није реализовано на нивоу БиХ, јесте ли сада увјерени у договор?

- Са ХДЗ-ом имамо значајну сагласност о многим питањима. Оно што Хрвати и ХДЗ заговарају јесте да представници једног народа бирају своје представнике. То треба искористити и када су у питању Срби у Мостару како би могли бирати своје представнике. Ми вјерујемо да ће СНСД са групом партија које чине Патриотски блок освојити апсолутну побједу и бити незаобилазан. У сљедећем мандату Србима припада мјесто предсједавајућег Савјета министара и то ће бити изазов и за Републику Српски и за српски народ. Ми морамо да правимо партнерства и аранжмане. И поред неких ранијих неиспуњених обавеза ХДЗ остаје наш добар партнер.

Када смо код изборне кампање често се у јавности може чути како би се могли догодити разни сценарији како би се утицало на изборе?

- Наравно да постоје. Сама чињеница да је у оквиру америчких програма и преко Америчке амбасаде обезбијеђено 12 милиона долара за подршку медијима и невладином сектору у БиХ, као и додатних шест милиона долара за тзв. спречавање руског утицаја који ће усмјерити на Републику Српску и Србе говори да постоје заинтересовани са стране који би овдје креирали разне аранжмане. Наравно да је Америка велика и моћна и ја немам намјеру да се на било који начин супротстављам Америци, осим у дијелу који је важан за позицију Републике Српске и српски народ. Ја нисам спреман на компромис урушавања наше позиције, а раније америчке администрације су то чиниле у БиХ. Ја ћу остати принципијелан, а на народу је да ли да повјерује њима који ће са спекулитаивног нивоа покушати да оцрне и Републику Српску и њено руководство или ће вјеровати нама који смо чинили све да сачувамо статус Републике Српске и вратимо достојанство српског народа.

Како коментаришете то да се протести због смрти младића Давида Драгичевића из Бањалуке шире и на остале градове. Говорили сте раније да опозиција злоупотребљава ту трагедију, шта се сада дешава?

- Немогуће је искључити утицај политике. Народна скупштина је донијела закључке око тога. Жао ми је свакога ко страда, а посебно младог живота. Међутим неке ствари неоправдано се покушавају приписати властима. Република Српска је јасно рекла да се ради о политизацији и да су умијешане стране агенције које на један софистициран начин подржавају окупљања. Како би се другачије могло разумјети да постоји логистика за све то. Што више траје то окупљање то више говори да иза тога стоји организација која жели да злоупотријеби тај догађај.

Да ли мигрантска криза може произвести велике проблеме?

- Раније су говорили да имају неке планове. Надлежност за азил и држављанства је на нивоу БиХ и то није спорно, али Република Српска не може да се искључи из ове приче. Мислим да се овдје ради о једној синхронизованој и припремљеној акцији довођења значајног броја људи како би се у перспективи утицало чак и на промјену структуре становништва. Они мигранти који сада уђу у БиХ немају куда, немају гдје да се врате, а не могу даље и мораће остајати овдје. Покушаће се интеграција у локално друштво. Након три године боравка овдје стичу услове да затраже држављанство. Чули смо и неке како Влада Републике Српске нема право да се бави тим питањем, али ме чуди како нису примијетили да на састанку Координационог тијела за миграције сједи америчка амбасадорка која даје упутства како треба да се понашају. Можемо очекивати да ће границе бити још отвореније. Мени је жао људи и тешко ми је кад видим свако дијете и људску патњу и имам осјећај за то, али се овдје ради о нама и друштву које градимо, о нашем начину живота и заштити нашег начина живота.

Можете ли рећи ко је кандидат СНСД-а за предсједника Републике Српске?

- Прерано се кренуло у ту врсту приче. СДС је прије два мјесец дао кандидате, а то говори о нестрпљењу њихове организације. Оно што могу рећи је да ће се мало преиграти у том погледу. Ми ћемо изаћи с именом када буде вријеме. Не желим да правим мистификацију, али то је већ на неки начин познато јавности само још није званично речено.

То је значи премијерка Републике Српске Жељка Цвијановић ?

- Не знам ја шта значи. Ја нисам ништа рекао.

Како коментаришете положај Срба у Мостару и ФБиХ и можете ли помоћи да се он поправи?

И вечерас сам сједио са нашим људима у Мостару и разговарли смо како помоћи. Република Српска сада има услове да може помоћи. Притисци који двадесет година нису јењавали су окупирали органе Републике Српске на тим значајним питањима. Чињеница да је Влада Републике Српске отворила канцеларију у Мостару говори о нашој заинтересованости да помогнемо. То ћемо и даље чинити. Позивам и наше људе да буду агилни у артикулисању захтјева и пројеката које бисмо могли да подржимо. Ми смо један народ и желимо да Срби у Мостару и ФБиХ осјете добробити Републике Српске. Република Српска се никад није одрекла наших људи овдје.

Извор: topportal.info