latinica  ћирилица
15/05/2018 |  10:05 ⇒ 20:34 | Аутор: РТРС

Тегелтија: Ребаланс буџета - раст прихода резултат реформи Владе Жељке Цвијановић

Министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија рекао је данас да се Приједлогом закона о измјенама Закона о извршењу буџета Републике Српске за ову годину по хитном поступку обезбјеђује извршење ребаланса буџета.

21.31 - "Уколико су другим законима прописани новчани издаци из буџета који се разликују од планираних износа утврђених овим законом или одлукама о усвајању или ребалансу буџета Републике Српске за ову годину, примјењују се одредбе и планирани износи утврђени овим законом", рекао је Тегелтија у Народној скупштини Републике Српске, образлажући законско рјешење.

Народна скупштина Републике Српске размотрила је Приједлог закона о измјенама Закона о извршењу буџета Републике Српске за ову годину по хитном поступку.

Сједница Народне скупштине Републике Српске биће настављена сутра разматрањем Приједлога одлуке о измјени одлуке о дугорочном задуживању Српске за ову годину.

Биће разматрана и информација о спроведеној процедури јавне набавке путем конкурса за израду идејног урбанистичко-архитектонског рјешења Меморијалног центра у Спомен-подручју Доња Градина.

19.23 - Министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија рекао је да је увјерен да реформе у Српској дају резултате.

"Ово нико није зарадио други него људи у Републици Српској. Захвалан сам свим послодавцима који су запослили људе, повећали им плате, платили порезе и доприносе, јер то је резултат реформи у Републици Српској", истакао је Тегелтија у завршној ријечи о Приједлогу ребаланса буџета Републике Српске за ову годину.

Тегелтија је рекао да ће се те реформе за пословну заједницу наставити.

Он је навео да ребаланс буџета Републике Српске данас изгледа далеко боље него у неком ранијем периоду.

18.55 - Шеф посланичког клуба СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Радован Вишковић у име клубова посланика СНСД-а, ДНС-а, СП и СДС-К предложио је амандман на Приједлог ребаланса буџета Републике Српске за ову годину којим је предвиђено да се обезбиједи 50.000 КМ с циљем стварања што бољих услова за функционисање Родитељске куће у Бањалуци.

Вишковић је у име ових клубова предложио и амандман којим би 100.000 КМ било обезбијеђено за унапређење положаја најтежих категорија цивилних лица са инвалидитетом.

Посланик СДС-а Давор Шешић у име клуба посланика СДС-СРС Републике Српске предложио је амандмане на Приједлог ребаланса буџета, којима се тражи повећање субвенција за подстицај развоја пољопривреде и села, те да се у буџету Српске обезбиједе средства за набавку камера и радара за потребе полиције Републике Српске у износу од 12,5 милиона КМ и да се одустане од набавке ове опреме путем јавно-приватног партнерства.

17.10 - Сједница Парламента Српске је настављена.

14.30 - На захтјев клуба посланика СДС-а у Народној скупштини Републике Српске дата је получасовна пауза.

Након завршетка получасовне паузе, наступиће и редовна пауза због чега је наставак сједнице заказан за 17 часова.

13.41 - Посланик СНСД-а Марко Видаковић оцијенио је да ребаланс буџета Српске није преурањено упућен у скупштинску процедуру и да су политике Владе дале резултат што је видљиво и из изворних прихода.

"Исправна је одлука Владе Српске и Министарства финансија да ребаланс буџета буде упућен у процедуру. Можемо бити задовољни што је буџет повећан за 74 милиона КМ изворних прихода, који су основ за доношење ребаланса", рекао је Видаковић.

Посланик ПДП-а у Народној скупштини Републике Српске Милан Шврака тврди да је стандард грађана у Српској у сталном опадању, те да је најнижа плата у Српској 400 КМ, што је најмање у региону и Европи.

Према његовом мишљењу, предложени ребаланс буџета је предизборни маркетинг.

13.25 - Шеф Клуба посланика СНСД-а Радован Вишковић оцијенио је да је добро за Српску, као и за владајућу већину и опозицију што ће буџет ребалансом бити увећан за 87 милиона КМ за шта је заслужна привреда.

"Највећа заслуга за ребаланс буџета јесте у привреди. Привредници су створили вишак новца који данас распоређујемо", рекао је Вишковић у Народној скупштини Републике Српске у расправи о Приједлогу ребаланса буџета Српске за ову годину.

Посланик СДС-а у Народној скупштини Републике Српске Недељко Гламочак тврди да већина посланика владајуће већине провоцира и не жели да прича о ребалансу буџета.

"Избјегавате да кажете да је плата 2007. године потрошачку кору покривала са 57 одсто, а сада са 44 одсто, што довољно говори о свему. Не желим да се поредимо са Федерацијом БиХ, али је чињеница да су бољи од нас", каже Гламочак.

13.22 - Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Жељка Стојичић сматра да је за Српску и њене грађане добро доношење ребаланса буџета који ће бити увећан.

"Имплементација буџета Републике Српске у 2017. години указује да је буџет стабилан и да су се из остварених буџетских средстава редовно сервисирали издаци", истакла је Стојичићева.

12.49 - Посланик СНСД-а Вања Бајић рекао је да ће средства од ребаланса овогодишњег буџета Републике Српске од 87 милиона КМ бити искључиво усмјерена за развој пољопривреде и капиталне инвестиције, истичући да то "највише и боли опозицију".

Бајић је оптужио опозицију у Републици Српској да њени министри на нивоу БиХ свакодневно криминализују Српску у Европи и свијету, упркос чињеници да је мјерама Владе стабилизован буџет Српске.

12.39 - Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да је опредјељење Владе стабилно функционисање буџета, опоравак привреде и његовање социјалног дијалога.

Реплицирајући посланику СДС-а Миладину Станићу током скупштинске расправе о приједлогу ребаланса буџета Републике Српске за ову годину, Цвијановићева је навела да је у ребалансу све супротно оном што су Станић и СДС годинама говорили народу.

Жељка Цвијановић (Фото: РТРС)

12.30 - Посланик СДС-а Миладин Станић сматра да предложени ребаланс буџета није ништа друго него "крпљење буџета".

Станић је оптужио власти Републике Српске да су "економски и институционално ослабиле Српску", питајући "зашто је постало легално неплаћање пореза?".

12.18 - Посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Игор Жунић сматра да треба похвалити реформе које је спровела Влада Српске, јер су резултати видљиви и из повећања буџета за ову годину.

12.15 - Посланик Напредне Српске Горан Ђорђић рекао је да је буџет реално повећан за 2,6 одсто.

"На бази којих параметара је предвиђено да ће просјечна годишња стопа инфлације бити 1,3 одсто. Мислим да ово није добро пројектовано јер су уведене акцизе на гориво", додао је Ђорђић.

12.10 - Посланик ПДП-а у Народној скупштини Републике Српске Бранислав Бореновић тврди да је ребаланс буџета резултат раста тражње најзначајнијих спољнотрговинских партнера Српске из ЕУ, а не домаћих прилика.

"Поставља се кључно питање ако је овако, зашто нема значјнијег раста страног инвестирања", упитао је Бореновић, који тврди да Влада Српске има неисплаћене обавезе према добављачима.

12.06 - Потпредсједник Владе Републике Српске Антон Касиповић оцијенио је да је добро што ће додатних три одсто буџетских средстава бити утрошено за капитална улагања и да ће инвестирања бити видљива у сваком дијелу Српске.

Он вјерује да није проблем што је навише ребалансиран буџет и обезбијеђено несметано функционисање институција које се финансирају из буџета.

11.37 - Министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија рекао је да разлог за ребаланс буџета за ову годину није политичке или неке друге природе, већ раст изворних прихода у буџету Српске за ову годину.

Образлажући Приједлог ребаланса буџета по хитном поступку, Тегелтија је навео да је Влада Српске упознала социјалне партнере са плановима ребаланса, иако нису вођени званични преговори. Он је додао да је о ребалансу буџета разговарано и са ММФ-ом, чија је Мисија тренутно у БиХ.

Министар финанасија је нагласио да је ребаланс буџета резултат реформи које је Влада премијерке Жељке Цвијановић, заједно са парламентом проводила претходне три године, као и да су те реформе дале своје резултате и да су оне данас јасно видљиве у буџету Српске.

Зоран Тегелтија (Фото: РТРС)

10.37 - Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић истакла је да је Приједлогом закона о измјени Закона о приватизацији државних станова предвиђено да рок за закључивање уговора о откупу станова буде помјерен са 30. јуна ове на 30. јун 2020. године.

"Имајући у виду да рок за закључење уговора о откупу станова истиче 30. јуна ове године, а према процјенама Министарства за избјеглице и расељена лица Републике Српске постоји више од 1.000 станова који тек треба да буду предмет откупа и из објективних разлога неће моћи бити спроведена процедура њиховог откупа до предвиђеног рока", рекла је Голићева. образлажући законско рјешење.

10.34 - Народна скупштина Републике Српске размотрила је Приједлог закона о измјени Изборног закона Републике Српске по хитном поступку, ради усклађивања са законима о градовима Бијељина, Приједор, Требиње, Добој и Зворник којима су те локалне заједнице стекле статус града.

Министар управе и локалне самоуправе Републике Српске Лејла Решић рекла је да је разлог за доношење овог закона и усклађивање са Законом о оснивању општине Станари, издвајањем 13 насељених мјеста која су чинила подручје града Добоја.

Она је подсјетила да је Законом о територијалној организацији Републике Српске прописано које су општине у Републици Српској, док су градови у Српској Бањалука, Бијељина, Добој, Зворник, Источно Сарајево, Приједор и Требиње.

10.18 - О апсолвираним тачкама дневног реда посланици би требало да се изјасне у четвртак, 17. маја.

На почетку сједнице заклетву је положио новоименовани министар науке и технологије Републике Српске Ален Шеранић.

Ален Шеранић (Фото: РТРС)

..................................................................................................................................................................

Док власт тврди да је ребаланс добра ствар, јер ће значајан дио новца бити усмјерен у капитална улагања, опозиција поручује да он не показује како ће новац тачно бити утрошен.

По хитном поступку разматра се и приједлог закона о измјенама Закона о извршењу буџета Републике Српске за 2018. годину, измјена Изборног закона Републике Српске, те измјена Закона о приватизацији државних станова.

На дневном реду су и Приједлог одлуке о измјени Одлуке о дугорочном задуживању Републике Српске за 2018. годину, те информација о спроведеној процедури јавне набавке путем конкурса за израду идејног урбанистичко-архитектонског рјешења Меморијалног центра у Спомен-подручју Доња Градина.

Пренос скупштинског засједања можете пратити и на РТРС плус.