latinica  ћирилица
15/05/2018 |  11:42 ⇒ 12:13 | Аутор: klix.ba

Тагесшпигл: Контроверзан скуп турског предсједника у Сарајеву

Турски предсједник и лидер АК партије Реџеп Тајип Ердоган позвао је своје присталице из западне Европе на скуп 20. маја у Сарајеву, а њемачки Тагесшпигл је Ердоганову гостујућу кампању окарактерисао као контроверзну.
Њемачки лист о Ердогановом скупу у Сарајеву (Фото: tagesspiegel.de) -
Њемачки лист о Ердогановом скупу у Сарајеву (Фото: tagesspiegel.de)

Хиљаде присталица турског предсједника ће, пише њемачки лист, доћи у бивши османски град стотинама аутобуса, за вријеме мјесеца рамазана, из земаља западне Европе гдје живе у егзилу.

"Ердоган ће 'у срцу Европе' приредити 'изненађење' оним европским политичарима који су у својим земљама забранили одржавање његовог предизборног скупа, истакнуто је то недавно у турском парламенту", наводи лист.

Како лист пише, за многе грађане муслимане у БиХ није контроверза то што ће Ердоган одржати скуп у Сарајеву, јер многи од њих у Турској виде својеврсну заштиту. Међутим, наводе да с друге стране има недогодовања.

"Фјесбук група 'Грађани Сарајева против митинга Ердогана' представља највећу бошњачку странку СДА и њеног шефа Бакира Изетбеговића као 'турске вазале'. Због тога најављују протесте, те напомињу да је скуп незаконит и да није добар за народе и грађане БиХ", наводи њемачки лист.

Истичу да Турци више од једног вијека не живе на простору Балкана, али да је инострана организација АК партије резервисала скуп у дворани Зетра са 20 хиљада мјеста.

"Лидер АК партије, заједно са својом организацијом у Сарајеву, сматра да дворану могу напунити само они Турци који ће доћи из Аустрије и Њемачке. Сматрају да једним ударцем могу убити више муха", пише Дер Тагесшпигл.

Наводе да ће Ердоган с једне стране мобилизовати бираче који гласају из дијаспоре, а да ће с друге стране пркосно сигнализовати чланицама ЕУ да не могу зауставити турски утицај у регији и да ће му у томе помоћи пријатељ Бакир Изетбеговић.