latinica  ћирилица
15/05/2018 |  12:43 ⇒ 12:43 | Аутор: СРНА

Хрватски десничари: Срби желе да сачувају "мит" о Јасеновцу

Бројни десничарски портали у Хрватској преносе вијест да Србија намјерава да финансира филм о усташком концентрационом логору Јасеновац и оцјењују да је намјера Београда да, како наводе, "задржи колективну кривицу на Хрватима".
Јасеновац (Фото: Јавно власништво) -
Јасеновац (Фото: Јавно власништво)

Хрватски десничарски портали и јавне личности из тог политичког дискурса тврде да Срби желе да "очувају мит о 700.000 убијених Срба" у Јасеновцу.

У текстовима провијава критика тезе о "геноциду" у Независној Држави Хрватској и користи се термин "наводна геноцидност".

Вијест да Србија жели филм о страдањима у усташком логору у коме би учествовале интернационалне филмске звијезде дочекана је у овим круговима као још једно српско настојање да се Хрвати колективно оптуже за злочине.

У Хрватској је, иначе, недавно снимљен филм о хрватском генералу Анти Готовини, који је након првостепене пресуде у Хагу од 27 година накнадно ослобођен за масовне злочине Хрватске војске над Србима током акције "Олуја".

Филм о Јасеновцу намјерава да ради и чувени хрватски и екс-југословенски режисер Лордан Зафрановић, који је већ снимио документарац "Крв и пепео Јасеновца" и документарно-играни филм "Тестамент", који се, такође, бави овом тематиком.