latinica  ћирилица
15/05/2018 |  14:17 ⇒ 14:34 | Аутор: СРНА

Бањалука- На Европској смотри фолклора 4.000 учесника

У Бањалуци ће од 18. до 20. маја бити одржана 23. Европска смотра српског фолклора дијаспоре и Срба у региону, на којој ће учествовати између 65 и 70 културно-умјетничких друштава из 14 европских земаља са око 4.000 чланова.
Европска смотра српског фолклора дијаспоре и Срба у региону - Фото: СРНА
Европска смотра српског фолклора дијаспоре и Срба у регионуФото: СРНА

Из Културно-умјетичког друштва Пискавица, које заједно са Савезом српских удружења Њемачке организује смотру на тврђави Кастел, наводе да то овај догађај чини једним од најмасовнијих културних догађаја у Бањалуци.

У оквиру ревијалног програма наступиће фолклорни ансамбли из Чикага и Милвокија.

Из КУД Пискавица наводе да ће током смотре бити постављено и 25 штандова на којима ће се представити занатлије попут опанчара, произвођача народних ношњи, али и привредници из Републике Српске и Европе.

"Ријеч је о великом пројекту који спаја српску дијаспору са матицом на најбољи начин, а то је чување идентитета, културе и обичаја српског народа. Његовање обичајног живота српског народа веома је важно за генерације које своја животна искуства стичу у расејању", кажу у КУД Пискавица.

Европску смотру српског фолклора дијаспоре и Срба у региону подржали су Представништво Републике Српске у Њемачкој, предсједник Републике Српске, Влада Републике Српске, Град Бањалука и Туристичка организација Бањалука.