latinica  ћирилица
15/05/2018 |  15:41 ⇒ 19:31 | Аутор: РТРС

Добој: Четири године од поплава, спуштени вијенци за 11 страдалих

Прије четири године, Републику Српску задесиле су катастрофалне поплаве, током којих је страдало 17 људи.

Незапамћене поплаве највише штете нанијеле су на подручју Добоја, Шамца, Бијељине и Бањалуке. Штета од поплава у Српској процијењена је тада на око двије милијарде марака. У Добоју је обиљежена четврта годишњица од поплава које су похарале овај град.

Највиши водостај ријеке Босне измјерен 15. маја 2014. године износио је 7,21 метар, што је четири метра изнад коте редовне одбране од поплава. Недо Ерак каже да се извукао у посљедњи час, али је остао без ичега.

- Све је однијело, поплављено, један ми добар пријатељ умро, вода га однијела, требао отићи на сахрану и нисам имао у чему отићи, остао без ичега -  прича Недо Ерак из Добоја.

Домаћинство Еракових као и већина домаћинстава обновљени су новцем из Фонда солидарности. Четири године послије поплава Добојлије се не осјећају безбједно, јер се на заштити од поплава, кажу, мало урадило.

Поплава је однијела 11 живота. У знак сјећања на страдале, делегација ГО СНСД-а спустила је са градског моста вијенац у ријеку Босну. Опомињу и подсјећају да се Босна у посљедњих 150 година излила 11 пута.

- Добојлијама је приоритет да се ова прича ријеши, односно да се овај дио тока Босне регулише како се катасторфална ситуација из 2014. не би поновила - каже Небојша Драгојловић, координатор СНСД-а за медије.

Вијенце на спомен-плочу испред зграде Скупштине града положиле су и градске власти. Медије о томе нису обавијестили, нити одборнике опозиције, који им поручују-ни 2014. нисте на вријеме обавијестили грађане да би заштитили своје животе и имовину.

- Грађани морају да знају ко је одговоран за дешавања у Добоју, и данас сматрају да не сносе одговорност, а дали су сагласност за овакав објекат у плавном појасу ријеке Босне - наглашава Срђан Тодоровић, одборник СП.

Штета од поплава из 2014 . у привреди, на домаћинствима и инфраструктури, виша је од 170 милиона марака. Град Добој саниран је захваљујући средствима Владе Српске посредством Фонда солидарности, као и средствима међунарних институција, организација и фондација.