latinica  ћирилица
15/05/2018 |  16:17 ⇒ 21/05/2018 | 11:23 | Аутор: РТРС

Може ли се БиХ носити са мигрантском кризом?

Босна и Херцеговина би ускоро требало да затвори границу за мигранте.

Ово је саопштено након сједнице Савјета министара на којој је усвојен Нацрт Акционог плана за хитно рјешавање овог проблема. Такво рјешење, највиши фукционери Републике Српске предлагали су данима. Да је потребно енергичније реаговати сматрају и узнемирени мјештани бањалучких приградских насеља, које је Савјет министара БиХ предвидио за смјештај већих група илегалних миграната.

Мигранти ће из шаторских насеља у примјерене објекте бити премјештени и употребом силе, уколико тоо буде потребно. Ово је након сједнице изјавио министар безбједности Драган Мектић. БиХ, каже, неће дозволити да буде жртва држава које не рјешавају проблем на путањи од Блиског истока, ка Западној Европи.

- Идемо дотле да, ако буде требало, ако не буде коректне сарадње, да ћемо све капацитете усмјерити на затварање границе, каже Мектић.

Да је проблем незаконитог преласка границе све израженмији, потврђује податак да је Полиција Српске до сада привела и надлежним органима БиХ предала 650 илегалних миграната. Министар Лукач у разговору за "Евроблиц" упозорава да БиХ није оспособљена да прихвати већи талас миграната и да у тим групама има и опасних лица.

- Тешко их је идентификовати јер многи од њих долазе без било каквих докумената. Узимају се отисци прстију или људи из групе као свједоци дају изјаве о њима. Знамо да се лажно представљају да су из Сирије јер рачунају да ће на тај начин лакше добити азил - истакао је Лукач.

Предсједник Републике Милорад Додик истиче да је став Српске о овом питању одавно познат.

- Ми смо у Републици Српској јасно рекли да тај проблем наша економија и социјални систем не могу да издрже. Најбоље би било спријечити долазак миграната на територију Босне и Херцеговине и да би нам то требао бити примарни циљ и задатак - поручио је Додик.

Објављено је да је тужитељку БиХ Гордану Босиљчић у центру Сарајева опљачкао мигрант, да су обили неколико викендица. ове информације знемириле су и мјештане Куљана код Бањалуке. У касарну удаљену неколико стотина метара, по плану Савјета министара БиХ, требало би да буду смјештени мигранти. Мјештани кажу да би требало помоћи невољницима, али се плаше појединаца са лошим намјерама.

Радован Лукић живи у непосредној близини касарне у Залужанима код Бањалуке, коју је Савјет министара БиХ одредио за смјештај миграната.

Радио је деценијама са Сиријцима и Ирачанима на западу. Не подржава одлуку да у већем броју буду смјештени у Залужанима, јер је увјерен, каже, да би се тешко уклопили у нашу средину.

- Мислим да није добро, сматрам да ни Република Српска није за то и да би одлука да дођи била насилна - каже Лукић.

Слично размишља и Саван Јелача. Њега и комшије нико није питао за мишљење, нити имају довољно информација ко су људи који би требало да доселе. То да посебно брине.

- Ја нисам сазнао гдје ће бити смјештени, али нисам за то буду смјештени овдје - прича Јелача.

Према процјенама надлежних, у БиХ је од почетка године ушло 4.000 избјеглица и илегалних миграната. Надлежни кажу да се број дневних незаконитих прелазака границе непрестано повећава и да је то око 150.