latinica  ћирилица
15/05/2018 |  16:24 ⇒ 20:16 | Аутор: РТРС

Бореновић: Све одлуке усвојене једногласно

Анкетни одбор Народне скупштине Републике Српске, формиран ради утврђивања чињеница о смрти Давида Драгичевића одржао је конститутивну сједницу.

Пословник о раду и сви закључци усвојени су једногласно, а за петак је заказана сједница на којој ће бити узете и прве изјаве. Министар унутрашњих послова Драган Лукач обећао је одбору пуну подршку.

Једногласно су увојени Пословник о раду, приједлог да се Анкетном одбору придруже два члана групе "Правда за Давида", захтјев да МУП, Завод за судску медицину, Окружно-јавно тужилаштво и предсједник Републике доставе све релевантне податке о до сада утврђеним чињеницама и околностима, као и приједлог да све сједнице буду јавне. Рок за достављање информација је четвртак у 10 часова, а већ у петак у 14 часова биће одржана прва сједница на којој ће бити прикупљене и прве изјаве.

Предсједник Анкетног одбора НСРС формираног за утврђивање чињеница о смрти Давида Драгичевића, Бранислав Бореновић је нагласио да је једногласно усвојено да наредна сједница буде одржана у петак у 14 часова када ће бити узета изјава од директора Завода за судску медицину Жељка Карана и начелника Управе за тешки и организовани криминал Дарка Илића.

Изјаву ће дати и Драган Лукач, министар унутрашњих послова, Дарко Ћулум, директор полиције, Желимир Лепир, главни бањалучки окружни јавни тужилац, Далибор Врећо тужилац који води случај "Драгичевић" и Синиша Кострешевић, начелник Управе Криминалистичке полиције. У наредне три седмице, Одбор формиран на посебној сједници парламента засједаће пет пута.

- Ми можемо прибавити чињенице, затражити информације, узети изјаве од појединаца, не можемо вршити истражне и судске радње - напомиње Бореновић.

Министар унутрашњих послова Драган Лукач, нада се да ће Одбор свој посао обавити професионално и без политизације.

- Апсолутно ћемо бити на располагању са свим оним чињеницама и детаљима који су потребни Анкетном одбору, како би утврдили одређене ствари које су им потребне за овај извјештај, као и појединци које позове Анкетни одбор - напомиње Лукач.

Подсјетимо, шест дана након потраге, 24. марта, тијело Давида Драгичевића пронађено је на ушћу Црквене у Врбас. Иако Тужилаштво тврди да даноноћно на истрази ради тим тужилаца, породица резултатима њихове, и истраге МУП-а не вјерује и тврди да је Давид убијен. Педесет првог дана за редом, на Тргу Крајине настављено је окупљање "Правда за Давида", а истовремено у Сарајеву је одржан сличан скуп "Правда за Џенана, за Давида, за сву нашу дјецу".

М. Вујиновић/РТРС