latinica  ћирилица
16/05/2018 |  11:40 ⇒ 11:42 | Аутор: Независне

Бурно у Сабору, опозиција тражи оставку Пленковића

Сједница хрватског Сабора почела је данас бурно, након скандала с мејловима и оставке потпредсједнице Владе и министарке привреде, Мартине Далић због Лекс Агрокора, а лидер најутицајније опозиционе СДП, Давор Бернардић се први јавио за ријеч оцијенивши да је ово ванредно стање и да зато треба распустити Сабор.
Хрватски сабор - Фото: HRT
Хрватски саборФото: HRT

- Пленковић је све знао, то је злоупотреба овлашћења по кривичном закону. Овај пут неће проћи покушај куповине времена и скретања с теме. Хрватска не смије бити талац једног човјека. Поставља се питање гдје је нестала политичка одговорност свих вас кад сте гласали о опозиву Мартине Далић. Ако је морала прекјуче отићи, питамо се с правом зашто Државно тужилаштво не истражује, рекао је Бернардић.

Најавио је да ће послати у процедуру захтјев за распуштање Сабора и расписивање избора.

Паузу је затражио посланик Моста, Никола Грмоја, уз образложење да већина разлога за смјену министарке Далић претходно нису били ни прочитани.

- Скрпили су већину којом су подржали Далић и говорили су о поразу опозиције. Толико о побједама и поразима. Драга господо, ништа није добро. Ми имамо владу која је задржала дах да у јавност не процури још који мејл или порука. Умјесто да доносимо реформске законе ми свједочимо о очајничким напорима да све буде склоњно под тепих. Битна је воља само једног човјека. Питам вас докле тако. Стабилизација није успјела, влада се почела осипати. Влада апатија и безнађе. Ни народ вам не вјерује, погледајте анкете. Сви сте постали таоци лоших одлука неколицине људи и с њима повезаних интересних група, истакао је Грмоја.

Жељко Гласновић осврнуо се на извјештај Европске комисије о расизму и нетолеранцији у Хрватској.

Иначе, прије почетка сједнице Сабора, коју директно преносе готово сви портали у Хрватској, опозициони Живи зид, чија је популарност, према истраживањима, посљедњих мјесеци у сталном порасту, одржала је конференцију за новинаре на тему афере са мејловима.

Предсједник странке Иван Вилибор Синчић је новинарима рекао да је актуелна влада Андреја Пленковића најкорумпирнија од свих до сада и запитао:"Зашто би Андреј Пленковић, једна таква реномирана особа, учествовала у овим крчмарским договорима и погодбама".

Рекао је и да је та странка поднијела кривичне пријаве против особа укључених у овај скандал.

- Као што знате, ми смо подигли кривичну пријаву против особа укључених у овај скандал. Сада је свима јасно - ово је најкорумпиранија влада у историји Хрватске, рекао је Синчић.