latinica  ћирилица
16/05/2018 |  12:38 ⇒ 12:40 | Аутор: ТАНЈУГ

Пјонгјанг одлаже сусрет са Сеулом

Иза одлуке Сјеверне Кореје да се повуче из разговора са јужним сусејдом стоји бојазан Ким Џонг Уна да не прође као Моамер ел Гадафи, пише ББЦ.
Јужнокорејски предсједник Мун Џае Ин и лидер Сјеверне Кореје Ким Џонг Ун - Фото: илустрација
Јужнокорејски предсједник Мун Џае Ин и лидер Сјеверне Кореје Ким Џонг УнФото: илустрација

Пјонгјанг је због вјежби Јужне Кореје и САД запријетио да ће њихов лидер Ким Џонг Ун одустати од самита с предсједником САД Доналдом Трампом. ББЦ наводи да су Пјонгјанг алармирале тврдње Трамповог за савјетника за националну безбједност Џона Болтона, који је рекао да би Сјеверна Кореја могла да слиједи либијски модел нуклеарног разоружања.

Аналитичари сматрају да је то узнемирило Пјонгјанг због познате судбине либијског вођства, пошто је Моамер ел Гадафи свргнут са власти и брутално убијен.

Наводи се да су у оштром саопштењу замјеника сјевернокорејског шефа дипломатије Ким Кје-гван, учесника ранијих преговора са Вашингтоном који је вјероватно за ово имао Кимову подршку, САД оптужене да дају непромишљене изјаве и крију злокобне намјере.

Британски сервис наводи да је Кје-гван уперио прст директно у Болтона. "Већ смо у прошлости видјели Болтонове квалитете и не кријемо одвратност коју осјећамо према њему", поручио је он.

Наводи се да је недавно Болтоново постављање на функцију у Бијелој кући разбјеснело Сјеверну Кореју, пошто је овај "конзервативни ултра-јастреб" чврст у одбрани америчке моћи и заговара примјену силе у иностранству. Наиме, Болтон је раније изјавио да би било "потпуно легитимно" извести напад из предострожности на Сјеверну Кореју.

Ипак, ББЦ наводи да се порука из Пјонгајанга није односила само на Болтона, већ и на Трампа који је упозорен да не "иде траговима претходника" иначе ће "бити упамћен као трагичнији и неуспјешнији предсједник од својих претходника, што је далеко од почетне амбиције за успјехом без преседана".

Наводи се да и су војне вежбе Јужне Кореје и САД, које је Пјонгјанг навео као разлог отказивања састанка на највишем нивоу са Сеулом и запријетио отказивањем самита са Трампом, додатно разљутиле Пјонгјанг.

Међутим, Пентагон наводи да је та вежба са Јужном Корејом рутинска и искључиво одбрамбеног карактера, у циљу  побољшања способности САД и Јужне Кореје да дјелују заједно. Вјежба је почела у понедјељак и планирано је да траје до 25. маја.

Стејт департмент је додао да нема никаквих информација о томе да Пјонгјанг жели да откаже планирани самит САД и Сјеверне Кореје 12. јуна у Сингапуру на коме би требало да се састану лидери двије земље.